Szerződést kötöttünk az állammal. Amit vállaltunk teljesítettük – a korengedményes nyugdíj mellett is demonstráltak


2011-06-29 19:38:25  | cikk: HuHa  | 


Szerződést kötöttünk az állammal. Amit vállaltunk teljesítettük – a korengedményes nyugdíj mellett is demonstráltak főképe
18 órakor véget ért az a demonstráció, melyet a Liga Szakszervezetek és hozzájuk csatlakozva a Független Rendőr Szakszervezet szervezett mára, az ország egész területére. Veszprém megyében négy helyszínen, Veszprém, Ajka, Sümeg és Pápa városában vonultak az utakra - félpályás útlezárással tiltakozva – a nyugállományba vonult rendőrök, katonák, vám-és pénzügyőrök és tűzoltók. Pápán a várost elkerülő úton, a Celli úti körforgalomtól Győr felé tartó szakaszon néhány száz méteren közel negyven autó állt reggel óta. A demonstrálók 14 órakor végigvonultak járműveikkel a város főbb útjain, dudálva, zászlókat lobogtatva, majd visszatértek az elkerülő útra.
Szerződést kötöttünk az állammal. Szolgáltunk becsülettel, évtizedeken keresztül! Amit vállaltunk teljesítettük! Most tartsa magát mindenki a szerződéshez. Mi azt tesszük, mindenáron! – ilyen felirat volt olvasható az egyik autón a tiltakozók sorában. A Pápán demonstráló több mint negyven fős csoport nagy része láthatósági mellénybe öltözve, az autók mellett beszélgetve, békésen adott hangot tiltakozásának. Hartmann István, a Független Rendőr Szakszervezet Közép-dunántúli Régiójának vezetője folyamatosan járta a helyszíneket, mint mondta, a négy Veszprém megyei helyszín közül a pápain volt a legtöbb résztvevő.
-A demonstrációt három cél érdekében szerveztük. Egyrészt a Munka Törvénykönyvében történtek olyan módosítások, amit szeretnénk, ha felülvizsgálna a kormány, másrészt tiltakozunk az ellen, hogy beszüntették az OÉT-et, az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, mint a legmagasabb érdekegyeztető fórumot és szeretnénk, ha ezt a döntést is felülvizsgálnák, harmadrészt pedig demonstrálunk a nyugdíjtörvényekkel kapcsolatban. Ez vonatkozik egyrészt a rendvédelmi szférára másrészt pedig mindenkire, aki nem érte el a tényleges öregségi nyugdíjkorhatárt és előrehozott vagy korkedvezményes nyugdíjban részesül – fogalmazott a régió elnöke, hozzátéve - a rendvédelmisekre vonatkozó változások túl szigorúak, ráadásul tárgyalások nélkül kívánja a kormány bevezetni ezeket a megszorításokat. Hartmann István hangsúlyozta, a szakszervezet ragaszkodik a tárgyalásokhoz és azért vonultak az utcára, mert megszakadtak az egyeztetések. A pápai demonstrálókhoz csatlakozott a Honvéd Szakszervezet Pápai Nyugállományú Csoportja is, vezetőjük, Szőke Sándor elkeseredetten nyilatkozott.
-29 évig voltam hivatásos katona, szolgáltam a hazámat, most pedig ledekralálnak mindenféle ingyenélővé. Felháborító és az ő szavaikkal élve pofátlanság, hogy visszamenőlegesen hozzák meg a törvényeket, minket meg sem kérdezve. Nagyon sokan vannak, akik azért kerültek szolgálati nyugállományba, mert felszámolták az ezredet és nem kérdezték meg, hogy akar-e tovább dolgozni. Közölték, hogy szolgálati nyugállományba kell vonulni és kész. Az emberek pedig ehhez rendezték be az életüket. Ezt visszamenőleg megváltoztatni, nagyon felháborító.
A csoport vezetője úgy véli, azzal hogy a hazájuk szolgálatát vállalták, másodrendű állampolgárok lettek, hiszen megvonták a sztrájkjogukat és leszerelésüket követően három évig például nem lehetnek önkormányzati képviselők sem. A korlátozások ellenében 1996-ban pedig úgy rendelkeztek, hogy mindezért plusz jogosultságot kapnak a rendőri és honvédségi állomány tagjai, ilyen az öt éves korkedvezményes szolgálat, vagy a huszonöt év utáni nyugállományba vonulási lehetőség.
-Mindezt most el akarják venni. Mi azt gondoljuk, hogy ezekben az ügyekben az aktívakkal is tárgyalni kellene a döntéshozóknak – fogalmazta meg Szőke Sándor.
A Pápán zajló demonstráció mindvégig békésen zajlott, a félpályás útlezárást és a városban tett felvonulást a rendőrség biztosította. A tiltakozó akció idején sem közlekedési probléma, sem rendbontás nem történt.

Képek:

Kapcsolódó cikk(ek):
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-07 19:38:26

Gazdag kulturális programot kínál a Gyermekjóléti Alapítvány


ajánlott cikk főképe

2020-07-24 17:15:20

A pápai tűzoltók teljesítették Bence kívánságát


ajánlott cikk főképe

2020-04-06 11:48:37

Nyolc új lakót fogad az ESZI a kórházból


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 14:31:30

Elmarad a Dürer kiállítás megnyitója, de a tárlat látogatható lesz