Fáklyás hagyományőrző felvonulás, színpompás megnyitó, borlovag-avatás


2009-08-14 19:15:44  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Fáklyás hagyományőrző felvonulás, színpompás megnyitó, borlovag-avatás főképe
A Fő téren gyülekeztek 19 óra 15 perctől a katonai hagyományőrzők. Negyed óra múlva csatlakoztak hozzájuk a borlovagok, akik a Református ótemplomból érkeztek. Az egybegyűlteket Pápa Város Fúvószenekara szórakoztatta és műsort adott a JMK Vadvirág néptáncegyüttes. Háromnegyed nyolckor megérkeztek gyönyörű paripáikon a huszárok, hogy együtt vonuljanak le a Gróf úton, a bajvívó térre. Érdeklődők sokaságától kísérve sétáltak a rendezvény helyszínére huszárok és újoncok, hagyományőrzők és borlovagok, aratók, táncosok és zenészek.
A bajvívó téren felsorakozott hagyományőrzők és érdeklődők sokasága előtt - a Lasztovicza Jenő megyei közgyűlési elnök társaságában huszár ruhában, fogaton érkező - dr. Kovács Zoltán polgármester nyitotta meg a Pápai Történelmi Napokat. Beszédében emlékeztetett az ihászi csatára, arra ütközetre, amely az 1848/49. évi szabadságharc egyetlen Veszprém megyei hadi eseménye volt.
A megnyitó után a Borfalu színpadán a győri Noé-hegyi Szent István Borrend, a badacsonyi Vinum Vulcanum Borrend, a móri Grindisi Szent Lőrinc Borrend díszes ruhába öltözött tagjai előtt a Somlói Borrend nagymestere, Fehérvári Károly, továbbá Borbély Lajos ceremónia mester köszöntötték a somlói bor igen nagy számban megjelent barátait, s ezt követően a hagyományos eljárás keretében borlovagá avatták Lasztovicza Jenőt és Ferencz Vilmost. Civilben mindketten borászok, utóbbi Szekszárdról a somlói bornapok borbírálatának álandó résztvevője.
Késő este dr. Kovács Zoltán a Somogyi Galériában rendezett fogadáson adta át a borverseny díjait: Pápa Város Különdíját Lampérth Sándor királyleányka bora nyerte, de a Pápai Gazdasági Szakképzőiskola tanpincészete is két aranyérmet (két ezüst mellett) zsebelhetett be.

Tóth Tamara

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-11-22 22:01:37

A megye településeinek egyharmada indult a közterület-szépítési versenyen


ajánlott cikk főképe

2018-09-30 22:11:26

Hetedhét mesenap a színházépületben


ajánlott cikk főképe

2018-11-28 07:29:53

Pezsgés a formák, színek világában - a Ver-Deco kiállítása a könyvtárban


ajánlott cikk főképe

2018-10-10 11:17:13

Programokban gazdag ősz vár a PVCNÖ-re


PÁPA időjárás