Sokszínűség és személyesség - Pápai Tárlat 2011.


2011-11-26 08:28:25  | cikk: mo  | 


Sokszínűség és személyesség - Pápai Tárlat 2011.  főképe
Harminc kiállító hatvan alkotása kapott helyet a Somogyi József Galéria falain a 2011. Pápai Tárlat keretében. Az A. Tóth Sándor által kezdeményezett, majd a nyolcvanas években újra életre hívott tárlat a városban vagy annak környékén alkotó művészek tevékenységének egy szeletét mutatja be. A nagyszabású kiállítás alkalmával a Pápán oly elismert alkotói kör évről évre bemutathatja legújabb vagy éppen emblematikus, művészetére kiváltképp jellemző alkotásait.
Az idei Pápai Tárlat ismét sokszínűségével nyűgözi le a befogadót, hiszen a kiállításon úgy kaptak helyet a képző-és iparművészet remekei, mint a fotóművészeti alkotások. A műveken a technikák széles palettája megmutatkozik, nem beszélve a stílusirányzatok kavalkádjáról. 
A Pápai Tárlat megnyitóján Horváth Adrián, a Pápai Fúvósok Egyesülete karnagya harsonajátéka hangolta vizuális elmélkedésre a megjelenteket, majd a művészetkedvelő közönséget dr. Hermann István köszöntötte. A Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója azt hangsúlyozta, mindig jó ellátogatni a Pápai Tárlatra, hiszen városunkat egy más szemszögből, egy művész ecsetje vagy éppen optikája által viszontláthatjuk, vagy megláthatunk olyan elvonatkoztatásokat, amelyekre mi, hétköznapi emberek nem vagyunk képesek, viszont a művész látásmódja által egy új világot ismerhetünk meg. 
A tárlatot Gopcsa Katalin művészettörténész nyitotta meg, aki a kiállítás múltjának felidézését követően az alkotások műfaji sokszínűségét valamint a személyességet és a generációk találkozását hangsúlyozta. 
- A kézzel megmunkált fa jól megfér a neoavantgárd örökségével. Gesztusfestészet a figurális művekkel, profán a szakrálissal. Különösen megragadó a tárlat személyessége. Az alkotásokon és a kiállítás iránt érdeklődő közönségen érződik A. Tóth Sándor figyelő tekintete, aki nemcsak egyszerű tanára volt a szárnyaikat bontogató művészeknek, hanem hatalmas gondoskodással és odafigyeléssel hozta ki növendékeiből a legjobbat. Úgy látom, ezt Pápán sikerült átörökíteni, és ettől érződik egyfajta személyesség a Pápai Tárlat alkotásain – foglalta össze gondolatait Gopcsa Katalin. 
Az alkotásokat két kiváló és szakmai körökben elismert festőművész zsűrizte: Veszeli Lajos és Borbély Károly.  
A tárlaton részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. A kiállítás december 23-ig látogatható a Somogyi József Galériában.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-10-03 17:22:39

A szépkorúakat köszöntötték a Vörösmarty Otthonházban


ajánlott cikk főképe

2019-02-01 16:10:15

Almárium mesék a Pegazusban


ajánlott cikk főképe

2018-12-16 22:36:05

Kulturális bemutató a Petőfiben


ajánlott cikk főképe

2019-02-13 08:34:48

A bélyeggyűjtésről a Gyurátz Gondolkodó Körben


PÁPA időjárás