Áldozó Tamás a Fő tér, a régi városháza és a mozi jelenlegi helyzetéről


2011-12-15 11:00:45  | cikk: mo  | 


Áldozó Tamás a Fő tér, a régi városháza és a mozi jelenlegi helyzetéről főképe
Fontos szakaszába ért a Fő tér rekonstrukciója azzal, hogy a régészek átadták a kutatási területet a kivitelezőnek – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján dr. Áldozó Tamás polgármester. Áldozó Tamás elmondta, a kivitelező cég munkatársai az időjárás függvényében folytatják a munkát. A mélyépítéssel lényegesen előrehaladtak, már csak a megépülő jégpálya területén vannak hátra közműépítési munkák – fogalmazott a polgármester. Áldozó Tamás érdeklődésünkre hozzátette azt is, a jégpályát mindenképpen megépítik, hiszen a beruházás keretében igyekeznek olyan bevételgeneráló attrakciókat megvalósítani, melyek hosszú távú bevételt jelenthetnek a város számára. A jégpálya területe eredetileg 1500 nm-en, a Grifftől a templomig terült volna el, de a régészeti feltárás eredményei miatt a kiterjedésén csökkenteni kellett. A terület novembertől márciusig működik jégpályaként, a köztes időszakban pedig a tér természetes része marad, hiszen a többi térburkolattal megegyező felületet kap, így a közlekedést sem veszélyezteti – foglalta össze az elképzeléseket a polgármester. 
Áldozó Tamás beszélt a belváros rehabilitáció egyéb elemeiről, a régi városháza épületegyüttesének felújításáról és a mozi fogadóterének rekonstrukciójáról is. A B-épület készültségi szintje körülbelül 60 százalékos, ez azt jelenti, hogy a tavaszi átadást semmi nem veszélyezteti – szögezte le a polgármester. Az épületegyüttes tekintetében az 5-ös épület szerkezetépítési munkálatai is hamarosan befejeződnek, ezzel párhuzamosan zajlanak a burkolatépítési és gépészeti munkák. 
Lényeges lemaradás a mozi épületénél tapasztalható. Ennek az az oka, hogy nyár elején egy közreműködő szervezet előírta egy akadálymentesített WC kialakítását. 
- Ez önmagában is furcsa, hogy egy elfogadott pályázathoz további kötelezettségeket írnak elő, hiszen ha valaki befogadott egy pályázatot és azt támogatta egy meghatározott összeggel, akkor azt kell megvalósítani. Itt azonban történt egy ilyen előírás – fogalmazott Áldozó Tamás.
Az akadálymentesített WC-n túl az épület átalakítása során komoly gépészeti problémák is előkerültek, ezért az épület egy bizonyos részét újra kellett tervezni. A tervek elkészültével közbeszerzési pályázatot kellett kiírni, amelyet minőségbiztosítás és véleményezés céljából továbbítani kellett a közreműködő szervezethez. 
- Miután ezek a szervezetek még mindig maguknál tartják a dokumentumokat, ezért nincs még közbeszerzési kiírásunk az épület befejezésére. Mindez a rendszer szomorú játéka, hiszen ez nem egy száz millió forintos beruházás, azonban mégis alaposan elnehezül a projekt befejezése – magyarázta Áldozó Tamás.
A polgármester hangsúlyozta azt is, a moziban tavaszig egészen biztos, hogy nem lesz filmvetítés, a további lehetőségekről pedig egy hosszabb egyeztetés várható. Áldozó Tamás elmondta, a jövőben hangsúlyt fektetnek a téma tárgyalására, majd hozzátette, aránytalan tehervállalásnak tűnik, hogy a művelődési központ 20-30 fő számára szervezzen filmvetítést és fűtsön föl egy termet a téli időszakban. Ugyanakkor a vizuális kultúra fontos része a filmvetítés, ezért a város szeretné ha ez megmaradna – fogalmazott a polgármester. 
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, a beruházás összköltségét igyekeznek folyamatosan felülvizsgálni, és megtakarításokat keresni a költségvetésben. A korábban tervezett 759 millió forintos önrész 700 millió forint alá csökkenthető. 
- Ez azt jelenti, hogy egyes műszaki tartalmakat elhagyunk vagy csökkentünk, de természetesen ez csak azokra az elemekre lehet igaz, amelyek nem a pályázat támogatott részét képezik. Ezen kívül lehetőségünk van arra, hogy a beruházást kiegészítendő újabb pályázatokat nyújtsunk be. Így a képviselő-testület december 22-én dönteni fog egy csapadékvíz-elvezetésre vonatkozó pályázat benyújtásáról, ahol 90 százalékos támogatási intenzitás mellett lehetne kiépíteni a csapadékvíz-elvezető rendszert a Fő tértől a 10-es malomig. A Fő tértől a Fenyvesi Villa mellett épült meg a rendszer, de szakemberek szerint célszerű lenne a csapadékvizet két irányba elvezetni   – adott tájékoztatást a polgármester.
A belváros rehabilitációval kapcsolatos beszámolót december 22-én tárgyalja a képviselőtestület.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-14 20:53:44

Hogy is volt az az államosítás?


ajánlott cikk főképe

2019-08-23 09:39:54

50 darab interaktív panellel bővült a Pápai Tankerületi Központ


ajánlott cikk főképe

2019-08-30 20:38:20

Nyitótábor a Közgázban


ajánlott cikk főképe

2019-10-14 03:35:15

Grőber Attila: Ez a közösség valóban közösség volt


PÁPA időjárás