Téli játszóház az Erkelben


2011-12-16 12:37:17  | cikk: Kindertné Surányi Lí  | 


Téli játszóház az Erkelben főképe
December 14-én megrendeztük az őszihez hasonlóan téli játszóházunkat az alsó tagozatosoknak. Ez egyfajta lelki ráhangolódást is adott az év legszebb ünnepére, a szeretet ünnepére. A délután célja kettős volt: egyrészt hagyományőrzés, másrészt természetes anyagok felhasználása kézműves foglalkozásokon.
A december bővelkedik jeles napokban. Kedden már az iskolarádióban hallhattak a gyerekek a lucázásról. A játszóház első részében pedig a népi színjátszás gyöngyszemével, a betlehemezéssel ismerkedhettek meg tanulóink a 2. z osztályosok előadásában.
A betlehemezést elő lehet adni bábtáncoltatással vagy élő személyekkel. Mi ez utóbbit választottuk. Régen, főként falvakban, karácsony első napján a gyerekek házról házra jártak, bő termést, szerencsét kívántak a háziaknak, majd bemutatták, hogyan mennek a pásztorok köszönteni az újszülött kis Jézust Betlehembe. Ezért cserébe kolbászt, kalácsot kaptak ajándékul a házigazdától, gazdasszonytól. Természetesen a másodikosok korhű jelmezekben játszották el a betlehemezést, megidézve a múltat. Izgalmas volt összegyűjtögetni a ruházatot, a kucsmákat, bekecseket, bőrcsizmákat. A mai modern technikát is segítségül hívtuk, így projektor segítségével odavarázsoltuk háttérképnek a „tisztaszobát”, a betlehemi csillagot, a jászolt. Mint minden népi alkotásból, ebből a színjátékból sem hiányozhatott a humor. Ez szójátékon alapszik, a legöregebb pásztor, aki egy kicsit nagyothall, mindig elért valamit. A tréfa célja az ünnepi nevetésben való feloldódás. Ezt  sikerült is elérnünk, hiszen a közönség hangos kacajjal jutalmazta az elszólásokat, a végén pedig vastapssal  az előadást.
A műsor után a tantermek átalakultak műhelyekké, ahol lázas munka folyt. A sikeres papírgyűjtésnek köszönhetően kézműves mestereket tudtunk hívni, akik velünk együtt segítettek a gyerekeknek a remekművek megalkotásában. A negyedikesek origami, valamint szalmacsillagot, csuhéangyalt, bőrkarkötőt készítettek, a harmadikosok mézeskalácsot  sütöttek, a másodikosok írisz technikával  a Fogjunk össze a gyerekekért civil szervezet tagjainak irányításával gyönyörű fenyőfát alkottak, az elsősök pedig papírból angyalt, dióhéjból madarat varázsoltak a fenyőfára.
Pillanatok alatt elrepült a délután. Mindenki elégedetten, saját készítésű karácsonyi kincsekkel, élményekkel gazdagon tért haza.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet