Téli játszóház az Erkelben


2011-12-16 12:37:17  | cikk: Kindertné Surányi Lí  | 


Téli játszóház az Erkelben főképe
December 14-én megrendeztük az őszihez hasonlóan téli játszóházunkat az alsó tagozatosoknak. Ez egyfajta lelki ráhangolódást is adott az év legszebb ünnepére, a szeretet ünnepére. A délután célja kettős volt: egyrészt hagyományőrzés, másrészt természetes anyagok felhasználása kézműves foglalkozásokon.
A december bővelkedik jeles napokban. Kedden már az iskolarádióban hallhattak a gyerekek a lucázásról. A játszóház első részében pedig a népi színjátszás gyöngyszemével, a betlehemezéssel ismerkedhettek meg tanulóink a 2. z osztályosok előadásában.
A betlehemezést elő lehet adni bábtáncoltatással vagy élő személyekkel. Mi ez utóbbit választottuk. Régen, főként falvakban, karácsony első napján a gyerekek házról házra jártak, bő termést, szerencsét kívántak a háziaknak, majd bemutatták, hogyan mennek a pásztorok köszönteni az újszülött kis Jézust Betlehembe. Ezért cserébe kolbászt, kalácsot kaptak ajándékul a házigazdától, gazdasszonytól. Természetesen a másodikosok korhű jelmezekben játszották el a betlehemezést, megidézve a múltat. Izgalmas volt összegyűjtögetni a ruházatot, a kucsmákat, bekecseket, bőrcsizmákat. A mai modern technikát is segítségül hívtuk, így projektor segítségével odavarázsoltuk háttérképnek a „tisztaszobát”, a betlehemi csillagot, a jászolt. Mint minden népi alkotásból, ebből a színjátékból sem hiányozhatott a humor. Ez szójátékon alapszik, a legöregebb pásztor, aki egy kicsit nagyothall, mindig elért valamit. A tréfa célja az ünnepi nevetésben való feloldódás. Ezt  sikerült is elérnünk, hiszen a közönség hangos kacajjal jutalmazta az elszólásokat, a végén pedig vastapssal  az előadást.
A műsor után a tantermek átalakultak műhelyekké, ahol lázas munka folyt. A sikeres papírgyűjtésnek köszönhetően kézműves mestereket tudtunk hívni, akik velünk együtt segítettek a gyerekeknek a remekművek megalkotásában. A negyedikesek origami, valamint szalmacsillagot, csuhéangyalt, bőrkarkötőt készítettek, a harmadikosok mézeskalácsot  sütöttek, a másodikosok írisz technikával  a Fogjunk össze a gyerekekért civil szervezet tagjainak irányításával gyönyörű fenyőfát alkottak, az elsősök pedig papírból angyalt, dióhéjból madarat varázsoltak a fenyőfára.
Pillanatok alatt elrepült a délután. Mindenki elégedetten, saját készítésű karácsonyi kincsekkel, élményekkel gazdagon tért haza.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet

Nem szeretem a rózsaszínt. A meleget sem.
Pedig kánikula lesz. De csapatnak márpedig lenni kell! Akkor gyerünk!
Kés, deszka, kanál, fűszerek. Terítő, virág. Virág? Hm.
Pisti jön és elfuvaroz. Fát hasogat, tüzet gyújt, bográcsot állít. Kincs a segítsége.
A padtársak: kolléga...

2019-07-23 16:28:39

Egy főzőverseny margójára


PÁPA időjárás