Egy biológus tanár „állatkertje” - avagy egy volt Türrös öregdiák visszaemlékezései


2009-12-03 21:56:27  | cikk:  | 


Karácsonyra jelenik meg Bali József,  pápai-tókerti  író, publicista Egy biológus tanár "állatkertje" című kötete. A Veszprémben élő, a természet  sokféleségének fontosságát szem előtt tartó szerző közel 400 oldal terjedelmű, több fotóval és művésztanár felesége, B. Dancsó Irén illusztrációival kiadott kötete, joggal nevezhető a békesség és a szeretet  hű tükrének. Elsőként illik ez a megállapítás a szponzorok széles táborára, akik a tókerti iskola hajdani osztálytársai, majd a későbbi, veszprémi diákok közül  kerültek ki. Valamennyi érintettnek e helyütt is köszönetet mond a szerző.

A kötet  fejezetei közül a Pápa és a szűkebb pátria bemutatásával  foglakozó  írások, valamint a Mesék, legendák, történések című novellák vezetnek vissza a szülőföldre. Az éppen jubiláló Tókert a színhelye az író több munkájának: Várkerti famatuzsálemek, A hófehér pörkli, Tókerti galambászok, Gábris (=görény) vendégeskedése , Különös tapsifülesek, A böhönyei rokon.  A városban lakók közül bizonyosan sokan emlékeznek még Pipás Jancsira, Szalagos Mariskára, Habókos Teri nénire vagy  Ilonkára, a szép sudár cigánylányra, aki szívesen járta az egykori tókerti utcákat. 
A szerző különös állatkertje a teljes Bakony, s mellette a Balaton. A Dél-Alföld tájait, a szegedi diákévek emlékei tartják mindmáig  elevenen élőnek a szerző lelkében. A Kiskunság, a Tisza, a Hortobágy ezért alkotja részét a könyvnek. Nagy veszteségek  itt (is) érték, ezek közé tartozik a hódmezővásárhelyi festő-zseni, Csikós András korai  búcsúja. 

Mi magunk, a Homo sapienesek gyakran Homo horroricusként vélünk kiváltságos helyet és szerepet magunknak... Pedig, csak részei lehetünk  az Univerzumnak. A legcsodálatosabb világnak, a Természetnek, amely az egyetlen színpada a  Földnek, ahol egyetlen évszakban sem gördül le a függöny – mondta a szerző. Bali József a megismerés fontosságát tartja  elsődlegesnek. Amit ismerünk, azt talán könnyebben  védelmezzük - véli. Ezt tanította a katedráról, az újságok lapjairól, manapság pedig  az internetről.  A könyv szerkesztésekor nagy  öröm érte a szerzőt, mert egyik kedves diákja, Zsiga Henrik ajánlja az Olvasóknak. A kötet előjegyezhető a 88/ 785--270 - es telefonszámon. A könyvbemutató pápai  előkészítése  elkezdődött, bemutatójának időpontjáról tájékoztatjuk olvasóinkat.

Babos Petra


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet