Tarczy-nap a festészet jegyében (frissítve)


2009-12-07 14:23:01  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Tarczy-nap a festészet jegyében (frissítve) főképe
Az iskola névadójának 202. születésnapjáról emlékeztek meg a Tarczy Lajos Általános Iskola tanulói és pedagógusai, valamint a felvidéki Hetényből (Tarczy szülővárosából) Czibor Angelika iskolaigazgató vezetésével érkezett delegáció tagjai ma délelőtt 9 órától. A program nyitásaként egy diák ismertette a Pápán végzett és 1841-ben a főiskolai Képzőtársaságot megalapító tanár, életútját, majd Venczel Csaba igazgató, Bakóné Kiss Katalin igazgatóhelyettes és Bognár József az iskola volt igazgatója koszorúzták meg a Tarczy Lajos emlékművet.

A délelőtt további részében változatos versenyek várták a diákokat. A vetélkedők sorából természetesen a Tarczy professzor munkássága előtt tisztelgő életrajzi verseny sem hiányozhatott. Az aulában ez idő alatt adventi kézműves foglalkozások, a tornateremben sportvetélkedők, számítógépes rajzverseny, festőverseny (az idei év a festészet jegyében telik, Bíró Károlyra emlékeznek) és egy városi Biblia ismereti kvíz is várták az érdeklődőket.


Eredmények

Szépkiejtési verseny
5-6. o.
1. Szalóky-Kató Ágnes Ilona 5.e

7-8. o.
1. Móczár Bence 7.a

Irodalmi vetélkedő
7-8. o.
1. Móczár Bence 7.a

6. o.
1. Angyal csapat

5. o.
1. Chichago Bulls

Sudoku
1. Tóth Klaudia 8.a

Tarczy-vetélkedő
1. 7.e (Mezei Fruzsina, Mezei Fanni, Tóth Csaba)

Bibliaismereti vetélkedő
Alsó tagozat
1. Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola
2. Tarczy Lajos Általános Iskola
3. Szent István Római Katolikus Általános Iskola

Felső tagozat
1. Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola
2. Petőfi Sándor Gimnázium
3. Tarczy Lajos Általános Iskola

Természetbúvár vetélkedő
1. 8. c (Takács Krisztián, Ignácz Tamás, Szalai Balázs)

KRESZ
1. Horváth Dániel 8.e

Foci
8. o.
1. 8. b

7. o.
1. 7. c

Sport
5-6. o.
1. 6. b

Számítógépes rajzverseny
7-8. o.
1. Kovács Marcell 7. c és Szabó Ádám 8. c

5-6. o.
1. Márton Szabolcs 6. e és Papp Ádám 5. e 

Babos Petra


Képek:

Tarczy Lajos: (Hetény, 1807. december 6. – Bécs, 1881. március 20.) filozófus, természettudós, a Pápai Református Kollégium tanára, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Tarczy jómódú családba született, elemi iskolába és gimnáziumba szülőhelyén, majd Révkomáromban járt. Teológiai és filozófiai tanulmányait Pápán végezte Mándi Márton István tanítványaként, majd Bécsben és Berlinben tanult fizikát és matematikát.

1833-tól haláláig, 48 éven keresztül volt a pápai kollégium tanára. A filozófiában Hegel nézeteit vallotta és adta elő tanszékén, ezt az egyházkerületi gyűlésen felrótták neki és le kellett mondania a filozófia oktatásáról, így ettől kezdve csak természettudományt tanított. Tanártársával, Bocsor Istvánnal együtt folytatta a Mándi által megkezdett újjászervezést, modernizálást, 1837-ben önálló nyomdát hozott létre az iskolában. Az oktatás mikéntjét is megreformálta, az addig gyakorlattól eltérően diákjaitól nem a tananyag visszamondását várta el, hanem önálló gondolkodásra kívánta sarkallni őket. Sokoldalú esztétikai és irodalmi nevelést folytatott. 1841-ben megalapította a főiskolai Képzőtársaságot, melynek első tanárelnöke lett. A Képzőtársaság hamarosan Pápa egyik szellemi központjává vált, itt kezdte pályáját többek között Petőfi Sándor, Jókai Mór és Orlai Petrich Soma is.

Tarczy számos természettudományi tankönyvet írt, melyekkel részt vállalt a magyar nyelvű szaknyelv kialakításában. Munkája elismeréseképpen az MTA 1838-ban levelező, majd 1840-ben rendes tagjai sorába választotta. Széchenyi István gróffal személyes kapcsolatot tartott, az ő nagycenki birtokán látott mintagazdaság olyan hatással volt rá, hogy Pápán is létrehozott egy hasonlót.

A szabadságharcban honvédtisztként szolgált, annak leverése után csak a tudománynak és tanári hivatásának élt. Sírja az alsóvárosi temetőben található.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-14 17:20:57

Nyugodt hétvége áll mögöttünk


ajánlott cikk főképe

2020-07-02 16:37:39

Ismét várja a látogatókat a zsinagóga


ajánlott cikk főképe

2020-02-18 20:56:10

Tűsarkú helyett egy pelenkás totyogó


ajánlott cikk főképe

2020-06-09 09:10:18

Új infrastrukturális beruházásokat adtak át az MH Pápa Bázisrepülőtéren