Áldozó Tamás sajtótájékoztatón összegezte a testületi ülésen elhangzottakat


2012-03-01 20:11:34  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Áldozó Tamás sajtótájékoztatón összegezte a testületi ülésen elhangzottakat főképe
Dr. Áldozó Tamás polgármester a testületi ülés után sajtótájékoztatón értékelte és összegezte az ülésen elhangzott és megtárgyalt napirendi pontokat. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából átadandó Pápa Városért Érdemérem kitüntetettjére egy fő, a Pápa Város Díszoklevele kitüntetésre pedig 6 javaslat érkezett be. A beérkezett javaslatok közül kettőt támogatott a képviselőtestület: Klaus Blos, a német Teuton Lovagrend nagymestere és Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas operatőr, rendező veheti át nemzeti ünnepünkön az elismerést. Az ülés az önkormányzat 2011. évi költségvetéséről szóló rendeletének módosításával folytatódott, melyre a decemberi változások átvezetése, mint például a kormánytól kapott 150 millió forint beillesztése miatt volt szükség. Ezt követően az önkormányzat a legfontosabb előterjesztését tárgyalta, a 2012.évi költségvetést. A 2012. évi költségvetés kiadási, bevételi előirányzati főösszege 11 170 578 000 forint. A tavalyi évhez képest több helyen is vannak átcsoportosítások. Dr. Áldozó Tamás megjegyezte, az önkormányzat intézményvezetői konstruktívan álltak hozzá a takarékossági elvárásokhoz és számos jó megoldással segítették a működési kiadások csökkentését úgy, hogy közben a feladatellátás színvonalat az nem befolyásolta.
- A városnak nincs működési hiánya, tehát a város bevételei, az átvett pénzeszközök, a normatívából származó bevételei, a saját bevételei fedezetet nyújtanak az önkormányzati feladatok ellátására, az intézményrendszer működtetésére. Ezek a források fedezetet nyújtanak a korábban felvett hitelek törlesztésére, tehát az adósságszolgálat teljesítésére, és kis részben fedezetet nyújtanak a további fejlesztésekre is. A további fejlesztéseknek három súlypontja van a 2012. évi költségvetésben, a Belváros rehabilitáció, az Esterházy-kastély projektjének megkezdése és az alsóvárosi csapadékvíz-elvezetésről szóló projekt.
A polgármester kiemelte, ahhoz, hogy ezeket a fejlesztési feladatokat maximálisan finanszírozni tudja a város, szükség van külső forrás bevonására, így a rendeletben meghatározottak szerint két évre, 1 milliárd forint értékben kötvényt bocsát ki a város, illetve emellett egy 500 millió forintos, éven belüli finanszírozási hitelkeretet nyit az önkormányzat.
- Ez egyfajta előleg lenne a beruházási számlák kifizetésére, tulajdonképpen az elnyert támogatást megelőlegező hitel felvételéről van szó, hiszen a Belváros rehabilitációs számlák úgy működnek, hogy a támogatással növelt teljes összeget be kell előre fizetnünk a fedezetkezelőnek, mely kifizeti a vállalkozókat, majd a támogatási összeget visszautalja az önkormányzatnak. Ez nem valóságos hitel, hiszen a fejlesztéseket szolgálja.
A képviselők ehhez kapcsolódóan az önkormányzat saját bevételeinek, valamint adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek megállapításáról is szavaztak.
Az önkormányzat a hitellehetőségét mintegy 30 százalékos mértékig merítette ki. A jogszabályokból eredően az éves adósságszolgálatunk 900 millió forint körül lenne, ezzel szemben a valós adósságszolgálatunk – a forint árfolyammal a svájci frankhoz képest gyengült - alig valamivel több, mint 300 millió forint.
A határozat így fogalmaz: az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő kötelezettség egyik évben sem éri el a saját bevételek 50 %-át.
A továbbiakban a Kékfestő Múzeum első évi üzemeltetésének tapasztalatairól beszélt a polgármester.
- Amikor a Textil- és Textilruházati, Ipartörténeti Múzeumi Alapítványtól átkerült a múzeum az önkormányzathoz, a város garantálta a fenntartását, működtetését és így kiszámítható lett a múzeum gazdálkodása. Ám azt is tudomásul vette a város, hogy nem egy nyereséges gazdasági társaságot vesz át, hanem egy olyan attrakciót, amire költeni kell, ám hagyományaink iránti tiszteletből ezt a felelősségvállalást meg kellett tennünk. Azt látjuk, hogy számos megújulási lehetőség van a múzeumban, ezért került oda nemrég a Győry Gyűjtemény is.
A napirendek között szerepelt az önkormányzat által fenntartott bölcsődék tevékenységéről szóló beszámoló is. 
- A mutatószámok alapján a bölcsődei férőhelyek száma a lakosság számára vetítve Pápán kiemelkedően jó, köszönhető ez annak, hogy férőhelybővítésen ment át a Fenyveserdő és a Bóbita Bölcsőde is, ez utóbbira pedig 100 milliós projektet nyertünk el, melyből az egész intézmény megújult 2010-ben.
Az utolsó napirendi pont az önkormányzat és intézményei külkapcsolatainak 2011. évi alakulásáról és a 2012. évre tervezett programokról szóló beszámolót tartalmazta. A vegyes ügyek közül két fontos eseményre hívta fel a figyelmet a polgármester.
Kampen és Pápa közt a 90-es évek elején kezdődött együttműködési szándékot a két város polgármestere 1992. november 21-én a települések képviselőinek jelenlétében a partnervárosi szerződés aláírásával erősítette meg.
- Az idei évben ünnepeljük a kapcsolat 20 éves évfordulóját Kampen városában. Kampen további partnervárosaival, a németországi Soest és Meinerzhagen, valamint az izraeli Eilattal is kerek jubileumot ünnepel ebben az évben, ezért közös rendezvény keretében valamennyi partnerváros képviselőit egyszerre hívják Kampenbe az évfordulók megünneplésére 2012. április 27-30. között. Egy-egy város képviseletében nyolc főből álló hivatalos delegációt hívott meg Bort Koelewijn polgármester. Pápa másik partnervárosával, Schwetzingennel is idén ünnepeli az együttműködés 20. évfordulóját, a schwetzingeni delegáció fogadását kifejezetten nagy városi rendezvénynek szánjuk. A tíz évvel ezelőtti programhoz képest, nem visszük a város határain túl a schwetzingenieket, ez a város fejlődésének köszönhető, hiszen szeretnénk, ha a Pápai Gyógy-és Termálfürdő mellett megtekintenék az Esterházy-kastélyt és megkóstolnák a Bornapok kínálatát. Emellett a programba két hangsúlyos elemet is szeretnénk beletenni, az MH Pápa Bázisrepülőtérre egy látogatást valamint a Pápai Hús 1913. Kft. üzemének megtekintését.
A polgármester sajtótájékoztatója végén beszámolt egy a közelmúltban elvégzett közvélemény kutatásról. A Pápai Platán Nonprofit Kft. megrendelésére Politikai véleményklíma és meghatározott helyi ügyek megítélése címmel a StrategoPolis Kft. telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2012. február 6. és február 15. között, amelynek során 570 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú pápai lakost kérdezett meg CATI módszerrel.
- Úgy gondoljuk, hogy a helyi polgárokkal való kommunikációnak része az is, hogy megtudjuk, mi a véleményük. A helyi polgárok véleményét sokféleképpen meg lehet tudni, tudományos módszerekkel és beszélgetéssel is, de ez utóbbi nyilván a tudományos módszereket nem pótolja, ezért arra a döntésre jutottunk, hogy ezt is alkalmazni kell. Rendkívül sok tanulságos információ jutott vissza hozzánk a megkérdezett területekről, mint hogy milyen az általános vélekedés az ország és Pápa helyzetével kapcsolatban, a polgármester, az önkormányzat ismertsége, megítélése, milyen a választási részvételi hajlandóság és pártpreferencia, milyenek a város működésével kapcsolatos spontán megítélések, milyen a pápaiak megítélése a város egyes meghatározott kérdéseivel kapcsolatban, milyen a kommunikáció, hogy állunk a kultúrával, hogyan közlekedünk. 
A pápai lakosság általános vélekedéséről összességében elmondható, hogy a jövőképet illetően városi tekintetben sokkal magasabb a pozitív vélekedés (30%) aránya, mint országos tekintetben (14%). Emellett az is kirajzolódik a válaszokból, hogy Pápa elmúlt két éves fejlődésével kifejezetten elégedettek (59%). A válaszadók 31,1 százaléka „teljes mértékben bizakodó”, további 35,8% pedig „bizakodó” álláspontot fogalmazott meg a lokális környezetének jövőjével kapcsolatban. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a pápai emberek kétharmada (66,9%) egyértelműen pozitívan tekint a jövőbe városa fejlődését illetően, miközben 6,1 százalékuk vélekedik erről pesszimistán.
Ha most vasárnap lennének az önkormányzati választások, magas a voksolási hajlandóság a válaszadók körében. 67,5 százaléka a válaszolóknak biztosan, 10,2 százalék valószínűleg elmenne szavazni (együtt 77,7%). A Fidesz-KDNP vezető pozíciója alapvetően nem változna egy most vasárnap megrendezésre kerülő parlamenti vagy önkormányzati választáson. A megkérdezettek 27,5 százaléka szavazna a Fideszre a parlamenti választáson, egyharmada (33,5%) az önkormányzati választáson. A többi párt megítélése hasonlít az országos politikaira, az MSZP-re a válaszadók 8,4%, az LMP-re a 0,9 %, a Jobbikra 2,1%, a Demokratikus Koalícióra pedig 1,8% tenné le voksát. Ha a bizonytalanok válaszait kiszűrjük (nem tudja/ nem válaszolt) még kiugróbb a Fidesz támogatottsági aránya. A parlamenti választásokon 43,3 százalék, az önkormányzati választásokon 48,8 százalék a Fideszre szavazna a válaszadók közül. A polgármesteri választásokat illetően, a megkérdezettek közel fele (47,2%) újraválasztaná dr. Áldozó Tamás jelenlegi polgármestert, a felsorolt képviselők közül.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-07 19:18:04

A reformátusok is segítséget ajánlanak az idősek ellátásához


ajánlott cikk főképe

2020-04-30 12:54:04

Hatalmas daru a víztoronynál


ajánlott cikk főképe

2020-07-05 19:13:07

A holokauszt pápai áldozataira emlékeztek a zsinagógában


ajánlott cikk főképe

2020-02-24 20:51:56

Az MSZP klímavédelmi akciótervét ismertették