Télűző hét a Fáy oviban


2012-03-02 14:52:22  | cikk: mo  | 


Télűző hét a Fáy oviban főképe
Tavaszváró programokat szerveztek a héten a Fáy Lakótelepi Óvodában. A télűző, tavaszköszöntő témahét keretében a bolgár és a magyar néphagyományokat elevenítették fel a gyerekek. A multikulturalitás jegyében a külföldiek hagyományait is méltón őrző intézménybe két bolgár kisgyerek jár. Az óvodában mindig nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy minden nemzet kultúráját, népszokásait bemutassák a gyerekeknek. E gondolatok jegyében állt össze a hét a programja is, hiszen a magyarság gazdag hagyományaiból a kiszebáb égetést emelték ki az óvodapedagógusok, a bolgár népszokásokból pedig Baba Marta legendáját elevenítették fel a csoportok. 
Fehér Istvánné, a Napraforgó csoport óvónénije elmondta, egész héten magyar mondókákat tanultak, újságpapírból kiszebábot készítettek és leírták, lerajzolták azokat a rossz álmokat, gondolatokat, amelyektől szerettek volna megszabadulni. A mai napon, népi rituálé keretében tüzet gyújtottak, majd elégették, s ezzel elűzték a rossz gondolatokat – számolt be az eseményekről az óvodapedagógus. 
A kiszebáb-égetés után a Bulgáriában meghonosodott népi hagyományokat elevenítették fel a gyerekek. Az intézmény udvarán álló fát piros-fehér díszbe öltöztették és ráakasztották a csoportok által készített martenica babákat, amelyeket piros és fehér fonalakból fontak össze. A fehér szín itt az egészséget, míg a piros a gonosz elűzését jelképezi – tudtuk meg Dan Róbertnétől, a Levendula csoport vezetőjétől. 
A héten számos Bulgáriához köthető hagyományt, mondát és népszokást megismerhettek az ovisok. Készítettek bolgár zászlót és bányicát is sütöttek, amely egy jellegzetes bolgár sütemény – mondta el Simon Ákosné, a Bodza csoport óvónője.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-29 15:10:20

Online játékok, házhoz megy a könyv - Digitális térben működik a könyvtár


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 14:39:39

Dr. Kovács Zoltán mindenkit óvatosságra intett


ajánlott cikk főképe

2020-04-27 15:54:50

Inkább támogassuk a védekezésben dolgozókat - sajtótájékoztatót tartott a városvezető


ajánlott cikk főképe

2020-03-16 15:29:35

Egyházi Andrea: A tanulás-tanítás új útja ez mindannyiunk számára