Iskolába csalogató gergelyjárás a Vajda Óvodában


2012-03-12 18:11:38  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Iskolába csalogató gergelyjárás a Vajda Óvodában főképe
A Munkácsy Mihály Általános Iskola 1.a osztályosai látogattak hagyományteremtő szándékkal a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda nagycsoportosaihoz ma délelőtt, Gergely napján. Az iskolába csalogató program keretein belül az iskolások vidám énekes műsorral kedveskedtek a leendő első osztályosoknak.
- Március 12. Gergely pápának, az iskolák védőszentjének ünnepe. Régen ezt a napot arra használták fel, hogy újabb gyerekeket hívjanak, csalogassanak iskolába. A Munkácsy iskola 1.a osztályos tanulói is azért jöttek el ma az óvodába, hogy ezt a régi hagyományt felelevenítsék - mondta Ferencziné Györgydeák Anna tanítónő.
- Óvodánk nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre. Jó kapcsolatot ápolunk a Munkácsy iskolával, ezért hívtuk meg őket gergelyezni. Óvodásaink a mai alkalomra dalokat, verseket tanultak, megköszönve ezzel az iskolások műsorát. A XVI. század óta ezen a napon a gyerekek vidám jelmezes felvonulással, köszöntők éneklésével és dramatikus játékokkal emlékeztek Gergely pápára, bemutatták az iskolai életet, az új tanulókat iskolába hívogatták, kosarukba pedig adományokat gyűjtöttek tanítóiknak. Így történt ez a mi óvodánkban is a mai napon, melyet hagyományteremtő szándékkal szerveztük - tette hozzá Becskereki Lászlóné óvodavezető.
A rövid műsort követően az ovisokkal együtt visszamentek az iskolába a kisdiákok, hogy bemutassák, hova fognak járni néhány hónap múlva.
Az iskolások holnap a Tókerti Óvoda nagycsoportosaihoz látogatnak majd el.


Képek:

Március 12-én volt szokásban a gergelyezés, vagy gergelyjárás, ami Nagy Szent Gergelynek a tiszteletére terjedt el. Kezdetben, IV. Gergely pápa idején (a 800-as években) 3 diák adta elő. Egyik a püspököt alakította, a másik kettő a káplánokat, a többi gyerek pedig egy-egy mesterséget személyesített meg. Egy versbe szedett prédikáció után bejárták a várost és a tavasz köszöntése mellett új diákokat is toboroztak. A hagyomány idővel eltolódott az adománygyűjtés irányába.
Sokfelé ezen a napon kezdődtek a szőlőmunkák. Zalai hagyományok szerint a Gergely napján metszett tőkéről sok bort szüretelnek.
Forrás: www.wikipedia.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-15 18:39:28

Indul a téglagyári úti sportcentrum székházának építése


ajánlott cikk főképe

2020-03-31 16:16:36

Intézményi egységesség és követhetőség - Digitális munkarend a Pápai Szakképzési Centrum intézményeiben


ajánlott cikk főképe

2020-02-21 14:47:05

550 millió támogatás a vajdai bölcsődére


ajánlott cikk főképe

2020-05-06 18:15:17

Nagy Zsolt főtörzsőrmestert választották az év tűzoltójának