Hangja mindenkinek van, s ez a legszebb hangszerünk


2012-03-12 19:50:55  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Hangja mindenkinek van, s ez a legszebb hangszerünk főképe
Az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat a Kodály-év tiszteletére ma délután népdaléneklési versenyt szervezett diákjai számára.
Negyvenöt évvel ezelőtt március 6-án halt meg Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA tagja. Már 1944-ben egy százéves tervet vázolt fel, amely arról szólt, hogy a magyar zenekultúra megteremtéséhez az egyetlen eszköz a zenei írás, olvasás elterjedése, elterjesztése. Kodály úgy gondolta, hogy a zenei nevelést már kicsi korban el lehet kezdeni és úgy vélte, a zenei nevelést énekhangra kell alapozni, mivel hangja mindenkinek van, s ez a legszebb hangszerünk. Bartók Bélával együtt közel 200 ezer népdalt gyűjtöttek össze a nagy Magyarország területéről.
A mai versenyt egy előválogató előzte meg, melyre a versenyzők saját, kézzel készített nevezési lap bemutatásával és öt népdallal készültek. A mai versenyen már csak osztályonként három-három fő indulhatott, akik elsőként egy szabadon választott, majd a zsűri elnöke által kért népdalt énekelték el. A verseny különdíjasát, aki a legnagyobb átéléssel adta elő a népdalokat, egy hattagú diákzsűri szavazta meg. A versenyt 1-6. évfolyamon hirdették meg 12 osztályban. A zsűri az alsós énektanárokból állt: tagjai Iványi Noémi, Dávid Tamásné, Kindert Surányi Lívia, Nemeréné Fejes Emília, Hoffmann Tamásné voltak.

Az évfolyamonkénti helyezettek:
1. osztály: Ruip Brigitta
2. osztály: Nagy Sarolta
3. osztály: Csuti Eszter
4. osztály: Töreki Eszter - neki ítélte a DÖK a különdíjat is
5. osztály: Simon Szintia
6. osztály: Sántha Flóra


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-25 17:04:45

Minden út a Forrás tanösvényhez vezet


ajánlott cikk főképe

2020-05-01 09:45:58

Egyházi Andrea: Minden intézményünk készen áll az érettségi vizsgák szabályos és biztonságos megtartására


ajánlott cikk főképe

2020-06-18 13:32:55

Lámpás kereszteződés épül a Somlai úton


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 08:23:14

Lezárják a játszótereket