Manóvár a könyvtár folyosóján


2012-03-12 20:02:45  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Manóvár a könyvtár folyosóján főképe
Nincs olyan ember, aki gyermekkorában ne rajzolt volna. A kezdeti firkálásból felismerhető alakok fejlődtek. Megelevenedtek tündérek, boszorkányok, jók és rosszak egyaránt. Általánossá vált művészszinten a tájképek, csaták, hősök festése - kezdte megnyitóját Ughy Miklós rajztanár.
A Jókai Mór Városi Könyvtár ezúttal egy különleges tárlatra, a Manóvárra invitálja a kicsiket és nagyokat egyaránt március 12. és április 11. között. Kőhalmi Adél grafikus, illusztrátor kedves és megragadó mese illusztrációit láthatja az érdeklődő közönség. A fiatal és mosolygós művésznő a gyermekkor művészetét űzi. Képein megjelenik Floki kutya, a lufis nyuszik és a tanodába készülő állatok is, amelyek egyből mosolyt varázsolnak a szemlélődő arcára. Jól látszik a felnőtt művészi visszahajlása a gyermekvilágba, a felhőtlen öröm. Sugárzik a felszabadultság, a boldog játék. Táncra perdül a hóemberpár, s láthatjuk a pillangókat a virágzó orgonabokrokon.
Kőhalmi Adél 1969-ben született Ajkán. Már egészen kisgyermekkora óta vonzódik a rajzfilmekhez és a rajzoláshoz. Az általános iskola elvégzése után a herendi porcelánfestő iskolában, majd Budapesten a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában tanult könyvtervező és könyvműves szakon. 1991-től a rajzfilmgyártásban dolgozik. A Varga rajzfilmstúdióban, a Studio Beastarban, a Pannónia rajzfilmstúdióban dolgozott mint rajzoló. Részt vett több külföldre szánt és magyar vonatkozású animációs kisfilmben, mint például a Repülő Macik, a Tini Nindzsák vagy a Macskafogó 2. Rajzfilmes múltja adott alapot ahhoz, hogy gyermek-kiadók számára foglalkoztató füzeteket készítsen. Közben pedig párhuzamosan dolgozik a Dörmögő Dömötör című gyermekfolyóirat illusztrátoraként.
A grafikus hölgy elmondta, Róna Emil művészete ragadta meg a legjobban, s őt próbálja követni. Kedvenc meséi közé a Walt Disney-n kívül a régi magyar filmek tartoznak.
- Úgy gondolom, hogy a gyerekeknek mindig a valóságot kell bemutatni, sosem szabad becsapni őket. A rajzoknak olyanoknak kell lenniük, amelyek a valós világot mutatják be, persze mesésen. A gyerekeket tanítani kell, s fontos, hogy ha egy rajzot kapnak, abból tudjanak tanulni - mondta Kőhalmi Adél.
A kiállításmegnyitón közreműködött  a Szent István Római Katolikus Általános Iskola 2. a osztálya.
A tárlat április 11-ig tekinthető meg a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-06 19:34:40

Megkezdték a képviselők a textil arcmaszkok kihordását a városban


ajánlott cikk főképe

2020-05-18 13:26:28

Húsz százalékos az óvodai kihasználtság


ajánlott cikk főképe

2020-04-23 08:44:36

Új út épül


ajánlott cikk főképe

2020-03-01 12:44:00

CseppKÉPpontok a Kékfestőben