Muzsikás óra a Gyurátz Ferenc Evangélikus Iskola diákjainak


2012-03-13 19:07:04  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Muzsikás óra a Gyurátz Ferenc Evangélikus Iskola diákjainak főképe
A több mint 40 éve működő, nemzetközi hírű Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes, a Muzsikás tartott ma koncertet és egyben rendhagyó énekórát a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola meghívására az iskola diákjainak a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában.
A táncházak kialakulásának kezdetén a Muzsikás is ott volt, elsőként vettek részt együttesként olyan fellépéseken, ahol a tánc és az együtttáncolás már megjelent. Kezdetben Erdély bizonyos területei mellett a Dunántúl széles népzenei palettáját szólaltatták meg, majd jöttek sorban egymás után a stílusok és területek, mint a román táncok, a gyimesi, a szatmári és a széki zene. 1972-ben kerültek a Bartók Táncegyüttes mellé, és szép lassan a kisebb-nagyobb szereplések mellett, mint a tánckar átöltözési szünetei, külföldre is egyre többször eljutottak.
Sipos Mihály úgy véli, mindenhol ugyanúgy működik az élet: ha az ember mániákusan csinál valamit, akkor jönnek egymás után a feladatok és az új lehetőségek. Ez olyannyira igaz a Muzsikásra, hogy az együttes februárban Bartók útjai és gyökerei címmel koncertet adott New York legnagyobb színpadán, a zeneművészeti központban, a Carnegie Hallban.
A zenekar küldetése a fontos értékek hiteles közvetítése Magyarországról a világnak és itthon a magyaroknak is.
- Ami végig vezetett minket az az, hogy mindig nagyon fontosnak tartottuk a magyar népzene megismerését és az ismert anyagot közvetíteni. Ennek vannak különböző szintjei és lehetőségei, külföldön és itthon egyaránt - mondta Sipos Mihály.
A már házasságnak mondható együttmuzsikálást a zene szeretete tartja össze - vallja Sipos Mihály, aki kérdésünkre elmondta, a közelmúltban a Muzsikás együttes már több mint 360 iskolában lépett fel. A legnagyobb hazai olajipari vállalat önzetlenül támogatja a sport és a tehetségek mellett az együttes tevékenységét is, akik így jutottak el ingyen Budapestről az ország minden pontjára, ma éppen városunkba.
A mai fellépésükön a vonós hangszerek mellett a fúvós és az ütős hangszerek is bemutatásra kerültek, emellett a gyerekek ízelítőt kaptak a Dunántúl zenei világából és az itt élő különböző magyar csoportok kultúrájából. Az együttes jelenlegi tagjai több különböző hangszert ismertettek és szólaltattak meg ma egyenként és együtt is a gyerekek nagy örömére.

Az együttes tagjai: Sipos Mihály (hegedű, citera, ének), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Éri Péter (brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének), Hamar Dániel (bőgő, gardon, dob, ének).

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-13 20:13:44

Társadalmi munka a Forrás tanösvényen


ajánlott cikk főképe

2020-02-23 23:38:13

Kész kabaré volt


ajánlott cikk főképe

2020-06-17 17:15:45

Megszűnt a látogatási tilalom a kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 21:32:16

Kézbe vehető történelem - Értékes lelet került elő Pápa határában