Mindig is pápainak éreztem magam - Beszélgetés Kocsis Tibor operatőrrel


2012-03-16 07:45:08  | cikk: Babos Petra  | 


A hagyományokhoz hűen az idei évben is a március 15-i ünnepségen adták át a városi kitüntetéseket. A képviselőtestület döntése értelmében Pápa Város Díszoklevelét vehette át Kocsis Tibor filmrendező, Balázs Béla-díjas operatőr is. A kitüntetettel a díj átvételét követően beszélgettem.

A pápai születésű Kocsis Tibor a Türr István Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. Számára a Fő tér és a belváros mindig meghatározó volt, hiszen ott töltötte mindennapjait. Első mozi élményei is Pápához kötik, amikor 3 éves korában már látta a Fantomast és a Fekete tulipánt. Az első kisfilmjeit türrös osztálytársaival készítette Döbröntén, a várromnál, ahol töröknek és magyarnak öltöztek be és egymást ostromolták. Ezt követően a Nagytemplomról, azon belül a harangokról készített egy bemutatót, amiért országos második helyezést kapott egy diákfesztiválon. Mint mondta, ez olyan óriási lökést adott neki, onnantól fogva érezte igazán úgy, hogy a filmalkotással kell foglalkoznia. Pápai éveihez tartozik még a Sírfelirat, ami a gőzmozdonyokról készített etűdfilm.
Járt a győri amatőr stúdióba, majd sok tanulás után a Színművészeti Főiskolára is felvették. Ott rendező-operatőr szakon végzett, majd dokumentumfilmre szakosodott, azon belül pedig az ökológia, a környezet-és természetvédelem érdekelte a legjobban.

Pápa Város Díszoklevele kitüntetésben ismerete el a képviselőtestület mindazt, amit Pápáért tett. Mit jelent Önnek ez az elismerés?
- Nagyon büszke vagyok rá, rendkívül jóleső érzéssel tölt el, hogy rám gondoltak. Mindig is pápainak éreztem és vallottam magam, attól függetlenül, hogy Budapesten élek. Úgy érzem, hogy az a kreativitás, ami bennem van, azt a Türr Gimnáziumnak köszönhetem, valamint a családomnak és volt osztálytársaimnak. Sokat segítettek nekem azok az évek a kibontakozásban. Köszönet még régi tanáraimnak is, akik a művészi pályafutásom eleje óta szintén mellettem álltak. Nélkülük ezt az elismerést ma nem is vehettem volna át - mondta mosolyogva az operatőr.
Milyen érzés volt az elismerést átvenni? Mire gondolt abban a pillanatban?
- Nehéz megfogalmazni. Nagy öröm volt. Idén ünneplem 50. születésnapomat. Viccesen arra gondoltam, hogy milyen jó dolog is, hogy életem, munkásságom felén egy ilyen szép elismerést vehetek át szülővárosomtól. Ez erőt és újabb löketet ad a további munkámhoz - tette hozzá.

Milyen többletet adott Önnek Pápa?
- Meghatározó élmény életemben a városkép. Én a Fő tér 23-ban nőttem fel, számomra az az épület örökre megmarad. Ezek a képek soha ki nem törölhetőek az emlékeimből, ezek alakították látásomat is. A piac, az Árkád sor, a Várkert, a közlék, a kis járatok, ezek máig is bennem maradtak.

Milyen érzés Pápára visszajönni? Milyen gyakran jön haza?
- Sajnos a munkám miatt nem túl sűrűn. De mindig szívesen jövök haza a családomhoz, amikor csak tudok.

Milyennek látja most Pápát?
- Már jó ideje úgy jövök haza, hogy vágyom rá. Budapest után jól esik ebben a kis csendes városban megpihenni. Megnyugtat, felüdít és feltölt. Remélem, még sokáig hazatérhetek Pápára.

Tervezi-e, hogy a jövőben Pápáról is készít egy filmet?
- Igen, természetesen. Az emlékeimből egy olyan Pápa filmet akarok összerakni, amire én visszaemlékszem gyermekkoromból. A 60-as, 70-es évek Pápájáról lenne szó. Szeretném a most újjáépülő Pápával összehasonlítani.

Jelenleg milyen filmen dolgozik?
- Be kell fejeznem az Új Eldorádó 2 filmet, ami 2012 őszén kerül majd a mozikba. Ezzel párhuzamosan foglalkoztat még egy téma, Kubala László focista élete. Ő az FC Barcelona sztárja volt. Kevesen tudják róla, hogy ő alapozta meg a klub hírnevét.

Mit üzen a pápai lakosoknak?
- Legyenek büszkék arra, hogy pápaiak, s hogy itt élhetnek. A hamarosan elkészülő Fő teret pedig becsüljék meg és vigyázzanak rá - zárta gondolatait Kocsis Tibor.

Képek:

nincsenek képek

A pápai születésű Kocsis Tibor középiskolai tanulmányait követően a győri főiskolás évek alatt lett tagja az Amatőr-film Stúdiónak és 1984-ben készült Sírfelirat című alkotásával aranydiplomát nyert az UNESCO 25 év alatti filmesek számára kiírt versenyen. Filmes ambícióinak megvalósításaként 1993-ban rendező-operatőr szakon végzett a Magyar Filmművészeti Akadémián. Munkáiban kiemelkedő helyet foglalnak el a dokumentumfilmek és a környezetvédelem fontossága iránti elkötelezettség. Saját gyártásban készíti a Talpalatnyi zöld című ökológiai magazint, mely 1994 óta havonta jelentkezik a Duna Televízióban. 2004-ben készítette el eddigi pályafutása kiemelkedő alkotását, a verespataki aranybánya társadalmi és ökológiai veszélyeire figyelmeztető Új Eldorádó című filmet, mely országos és nemzetközi szakmai sikert hozott, 16 országban mutatták be és 2005-ben elnyerte a Magyar Filmszemle Fődíját is. A filmezés mellett a fényképezés területén is sikereket ért el. A tiszai ciánszennyezésről készült fotósorozatát országos kiállításokon mutatta be, és számos ökológiai tárgyú képe jelent meg közéleti és természettudományos magazinokban. Kocsis Tibor 2005-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, 2008-ban pedig a filmes szakma egyik legrangosabb kitüntetését, a Balázs Béla díjat vehette át. Kocsis Tibor kitartó munkával elért sikereivel, eredményeivel, példaértékű pályafutásával kivívta városunk lakóinak tiszteletét és megbecsülését.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet