Fonalba álmodott világ – kiállítás a Munkácsyban


2012-03-20 19:04:01  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Fonalba álmodott világ – kiállítás a Munkácsyban főképe
A felújított Munkácsy Mihály Általános Iskola aulájában első kiállítóként köszöntötték ma délelőtt az iskola egykori tanítványát, Gerencsér Hajnalkát. A rendezvényen a Munkácsy Mihály Általános Iskola énekkara, majd Mező Lászlóné köszöntötte szavalatával a fonalgrafikust. A különleges művekről és az alkotóról Borbély Lajos művésztanár beszélt.
- Nem a megszokott művészeti ágak közé sorolható ez a most nyíló kiállítás. Már a magyar nyelv játékossága félreértelmezésre adhat okot. Fonal, vonal, grafika. Grafika? Fonallal készült kézimunka? Képzőművészet, népművészet? Vagy netán iparművészet? Vagy mindegyik? Művészkedés? Bűvészkedés? Ez a kiállítás próbál és hozzá kapcsolódóan én is igyekszem logikus magyarázatot adni a dilemmára. Egy biztos, hogy nem egy mindennapi, megszokott tevékenységről beszélünk - fogalmazott a művésztanár.
Gerencsér Hajnalka pedagógiai asszisztensként dolgozik a Tarczy Lajos Általános Iskolában, tű- cérna-fonal iránti „fertőzését” 1975-1983 között általános iskolásként a Munkácsy Mihály Általános Iskolában, Borsós Éva tanárnőtől kapta. Azóta vagonszám alakította át már az őskorban ismert cérnát, fonalat halszálka és egyenes-vas, vagy kampós-vas segítségével szebbnél szebb kézimunkákká, különféle lakásdíszekké. Effajta tevékenysége kapcsán az Alkotó ifjúság pályázaton díjat is nyert. Az a siker még inkább fokozta kézimunka-szeretetét, munkakedvét, szorgalmát.
- Én 2006-ban kaptam tőle felkérést a HEMO-ban nyíló kiállításának megnyitására. Ámulatba estem a sokféle dísztárgy láttán. Ekkor már megpróbálkozott mandalák, szimmetrikus grafikai ábrák kartonpapírra varrásával. Én a magyar néprajzi kultúrát közvetítő hímzéseit, gobelinjeit, csipketerítőit kiemelten jónak tartom, de a most bemutatott fonalgrafikák is igazán tetszetősek. Első találkozásunktól kezdődően motiváltam a mai modern művészet saját ízlése szerinti átiratára, önálló minták, figurális és nonfiguratív fonalgrafikák készítésére - mondta Borbély Lajos.
Borbély Lajos nyitóbeszéde végén Henri Focilion A látás művészete című alkotását idézte: „Az emberi tudat mindig egy nyelvet és stílust keres. Öntudatra ébredni annyit jelent, mint alakot ölteni.”
Gerencsér Hajnalka a múlt hagyományait, forma-és díszvilágát jól ismerve nem hagyott fel a kézimunkázással, csak most már annak egy-két ágát gyakorolja. Borbély Lajos hatására a környező világra, a „körülöttünk lévő természeti és humanizált szépre” is figyel. A művésznő megtanulta a rajzolási konvenciókat is, hogy azt leképezhesse saját elgondolása szerint módosítva, s így korunk művészetében is jól érvényesül. Fonalgrafikáinak készítése mellett rajzol ceruzával, tollal, fest akvarellel, pasztellkrétával, többnyire modell után. Tagja a 12-es Színkörnek és a Pápai Képzőművészeti Szabadegyetemnek.
A csodálatos és rendkívüli munkát, összpontosítást és türelmet tükröző tárlat 2012. április 4-ig tekinthető meg hétköznaponként 8 óra és 17 óra között.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-07 22:12:30

Tényleg megérdemlik - 25 éves a Pápai Musical Stúdió


ajánlott cikk főképe

2020-03-16 15:29:35

Egyházi Andrea: A tanulás-tanítás új útja ez mindannyiunk számára


ajánlott cikk főképe

2020-02-29 18:19:16

Felolvasóest Wass Albert tiszteletére


ajánlott cikk főképe

2020-02-16 21:49:06

Tapolcafői disznóságok