Köszönetet mondtak a vállalkozásoknak


2012-03-21 21:22:41  | cikk: HuHa  | fotó: Szalóky-Katóné Lászl  | 


Köszönetet mondtak a vállalkozásoknak főképe
Több tucat vállalkozás vezetőjét hívta meg ma délelőtti programjára a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, hogy köszönetet mondjon a cégeknek támogatásukért. Mint ismeretes, azok a vállalkozások, melyek szakképzési támogatás fizetésére kötelezettek, dönthettek úgy, hogy ne az állami kasszábba fizessenek, hanem a fejlesztési támogatások fogadására jogosult intézményeknek adják az összeget, ezzel is támogatva a képzőintézményekben folyó munkát. A törvény szerint a Pápai TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) jogosult az ilyen támogatások fogadására a cégekkel kötött fejlesztési megállapodások alapján, s a hozzájuk befolyt támogatásokat osztották szét intézményeik között, így a volt Közgáz és a Mező is részesült a forrásokból.
-A mai napon az intézményünket ily módon támogató cégek vezetőit hívtuk meg, hogy bemutassuk, mire fordítottuk a 2011-es esztendőben a 2010-ben tőlük kapott pénzt. Nagyon fontos az intézmények számára a vállalkozásoktól kapott támogatás, hiszen az állami források beszűkülése miatt nélkülük nem tudtunk volna ilyen fejlesztéseket végrehajtani. Éppen ezért köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a magas színvonalú oktatás feltételeinek biztosításához – mondta el a rendezvényen Egyházi Andrea, a PGSZKIK Székhelyintézményének gyakorlati oktatásvezetője. A Közgáz 12 millió forintot kapott a vállalkozások támogatásából. A 2010/2011-es tanévben négy szakképzést indítottak, olyanokat, melyek nagyrészt elméleti oktatást igényelnek, ehhez azonban jelentős informatikai háttér szükséges, hogy a minőségi képzés biztosítható legyen.  A cégektől kapott összeget a tárgyi feltételek javítására használták fel.
-Nagyon sok informatikai eszközt tudtunk vásárolni a tizenkét millió forintból, notebook-okat, projektort, vetítővásznat szereztünk be, tantermi felszereléseket vettünk és az egyik számítástechnika szaktanterem teljes informatikai hátterének megújítását is ez a támogatás tette lehetővé – sorolta Egyházi Andrea. 
A Mező ugyancsak számos - oktatáshoz szükséges - eszközzel gyarapodott a múlt évben, a vállalkozások 2010. évi szakképzési hozzájárulásából. A tíz millió forintot meghaladó összegből minden szakmacsoport részesült, de prioritást élveztek azok az oktatási területek, melyeknek eszközfejlesztésére korábban kevesebb pénz jutott.
-A legnagyobb mértékű beruházásunk a kereskedő szakmai szaktanterem kialakítása volt. Itt olyan pénztárgépes rendszert alakítottunk ki, amely teljesen megfelel egy működő boltnak, kasszákkal, vonalkód olvasó rendszerrel, az ehhez szükséges informatikai háttérrel és szakmai programmal. Ez lehetővé teszi azt, hogy diákjaink iskolán belül megtanulják, hogy a külső gyakorlati helyen vagy a munkahelyen miként működnek ezek a rendszerek és hogyan kell az eszközöket használni – ismerette Gál Imre, a PGSZKIK Tagintézményének (Mező) vezetője. A kereskedelmi képzés eszközfejlesztése három és fél millió forintba került, a rendelkezésre álló forrásból a többi szakmacsoportot is gazdagították új eszközökkel.
-Nyilván a jól felszerelt szakmacsoportokra most kevesebb pénzt fordítottunk, ott pótoltuk, felújítottuk az eszközállományt, de például a most indított erdészképzésnek az alapeszközeit ebből a forrásból szereztük be. Talajvizsgálati kézi eszközöket vásároltunk, talajfúrót, ehhez szükséges kihúzót, ph mérőt, talajszínskálát és talajösszetétel vizsgálathoz használt berendezéseket vettünk –mondta. A Mező nagyobb összeget fordított a lovas képzésre is, egy tréning lovaskocsit vásároltak, amit a diákok a felkészülésük során és a vizsgákon is tudnak használni.
Gál Imre kiemelte, a vállalkozásoktól kapott támogatás nagyon jelentős az intézmény számára, hiszen ez tette lehetővé, hogy a diákok megismerjék azokat a modern berendezéseket, melyekkel a munkahelyükön is találkoznak majd. Mint mondta, hiába vannak meg a régi eszközök, azokat öt-tíz éve már nem használják a gyakorlatban.
-Mindenképpen újítanunk kell, és ezt az újítást a cégektől kapott támogatási összeg biztosította –fogalmazott.
A vállalkozásoknak köszönetet mondó rendezvényen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Unger Tamás, a Pápai TISZK elnöke is. A meghívottakat Karnerné Pethő Katalin igazgatóhelyettes köszöntötte, majd Egyházi Andrea és Gál Imre ismertette a szakképzési hozzájárulásokból kapott források felhasználását. A találkozó végén ebédre várták a vendégeket, az ízletes menü elkészítésében a Mező szakácstanulói közreműködtek és az iskola pincértanulói szolgálták fel a megjelenteknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-02-27 20:43:43

Klipforgatás a zsinagógában


ajánlott cikk főképe

2020-03-25 15:43:27

Novellapremier a papa-ma.hu-n


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 14:14:07

Keddtől változik a piac működési rendje


ajánlott cikk főképe

2020-06-28 19:42:44

Zenélő Magyarország Pápán is