Mire neveljük gyermekeinket? - Dr. Korzenszky Richárd bencés atya előadása


2012-03-23 19:29:46  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Mire neveljük gyermekeinket? - Dr. Korzenszky Richárd bencés atya előadása főképe
A Szent István Római Katolikus Általános Iskola az idei tanévben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ez alkalomból egész évben különböző programokat, színes előadásokat szerveznek. A több előadásból álló programsorozat soron következő szónoka dr. Korzenszky Richárd bencés atya volt, aki Mire neveljük gyermekeinket? címmel tartott előadást az érdeklődőknek az intézmény új aulájában.
Milyennek neveljük gyermekeinket? Az életre vagy életrevalónak? - tette fel a kérdést az atya.
- Két alapvető, de egymástól teljesen különböző ez a két dolog. Ha az életre akarom nevelni, akkor értékrendekre kell nevelni, ha pedig életrevalónak, akkor meg kell tanítani ügyeskedni. A társadalom általában az életrevalóságot várja el, a sikeres ember-eszményt, s háttérbe kerül a boldog ember. Szeretném, ha azok az emberek, akik egy életen át küzdenek, boldog emberek is lehetnének. Mindenki boldog akar lenni, de ez csak akkor érhető el, ha vannak biztos pontjaink, amelyeket a felnövekvő gyermek a családban, s az iskolában talál meg. Fontos, hogy egy stabil családi modellt lásson, ahol az apa és az anya boldogok. Kell egy biztos, stabil iskola. Ebben is kétféle modellt különböztetünk meg, az értéket őrző és továbbító, valamint a liberális szemléletű, úgynevezett „valósítsd meg önmagad” típusút. A gyereket segíteni kell, be kell vezetni egy olyan kultúrába, ami visszautal a múltba, s összeköti azokat az embereket, akik a jelenben ugyanazon értékeket képviselik - mondta dr. Korzenszky Richárd.
Kiemelte még, hogy tudomásul kell venni: létezik egy tőlünk független, kívülálló rend is. Az élet rendjébe nem szólhatunk bele, de ha elfogadjuk ezt a kívülálló rendet, megvan a remény, hogy békét, boldogságot találunk az életben.
Az atya szerint összefüggésekben kell gondolkodni, tehát „gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan”! Magyarországon élünk, nem gondolhatjuk, hogy csak mi létezünk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy vannak gyökereink, vállalnunk kell a történelmünket, az anyanyelvünket, a kultúránkat. Gondolkodjunk globálisan, de ne veszítsük el a szemünk elöl az összefüggéseket, és cselekedjünk itt helyben, ott ahová az Úristen állított minket.

Képek:

Korzenszky Richárd 1941. november 27-én született Csornán. Az általános iskolát Kapuváron, a gimnáziumi tanulmányait Pannonhalmán végezte, ahol 1959-ben érettségizett, és még ebben az esztendőben belépett a bencés rendbe. 1964-ben szentelték pappá és ekkor kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar-orosz szakon. 1968-73-ig gimnáziumi tanár Győrben, majd 1973-89-ig gimnáziumi és főiskolai tanár, főapáti titkár Pannonhalmán, 1979-től egyben a gimnázium és diákotthon igazgatója, 1989-1991-ig főmonostori perjel. 1991-1994 a Művelődési és Közoktatási Minisztérium miniszteri biztosa, 1990-től a Magyar Katolikus Egyház megbízott képviselője a minisztériumban, 1992-től a Katolikus Iskolák Főhatóságának ügyvezető elnöke, 1996-tól a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia iskolabizottságának elnökhelyettese. 1994-től a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója.
Forrás: www.naplo.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-01 20:52:51

Kiszámolós


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 14:39:39

Dr. Kovács Zoltán mindenkit óvatosságra intett


ajánlott cikk főképe

2020-03-17 16:12:52

Annak az egyedülállónak, akinek a havi nyugdíja nem haladja meg a 114.000 Ft-ot, nem kell kommunális adót fizetnie


ajánlott cikk főképe

2020-06-02 19:29:06

Változatos programkínálat az Esterházy-kastély nyári táboraiban