Kozma Andorra emlékeztek


2012-03-28 20:52:39  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kozma Andorra emlékeztek főképe
Emlékünnepséget rendezett Kozma Andor költő halálának 80. évfordulója kapcsán a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, a pápai Jókai Kör, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság, valamint a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma. A rendezvény koszorúzással kezdődött a költő emléktáblájánál a Széchenyi utcában.
A jeles évfordulón Kanyár Erika nyugalmazott középiskolai tanár mondott beszédet, melyben szólt az egyetemes magyar költészet csodáiról, kiemelkedő tehetségeiről, kiemelve az egykor pápai diákot, Kozma Andort.
Kozma Andort a századvég ismert és megbecsült költőjeként rögzíti az irodalomtörténet, de mint mondta, sommás az a megítélés, amely a népnemzeti konzervativizmus késő képviselői közé sorolja a költőt, mert ez csak részben igaz rá, hiszen munkássága ellentmondásos. Ugyanúgy szemben állt a népnemzeti maradisággal, akár Heltai Jenő vagy Arany János. Maga is munkatársa és eszmetársa volt A Hét ifjú költőinek az 1890-es években. Útja teljesen ellentétes volt bátyjáéval, aki Bárd Miklós néven a hivatalos úri Magyarország ünnepelt költője volt. Kozma Andor hűséggel őrizte 1848 emlékét.
- Máig legjelentősebb, legismertebb verscsodájában, A Karthágói Harangok-ban is megidézi a pápai öreg kollégium termét. Pápa városa azért tekinti sajátjának Kozma Andort, mert költészetünk több kiválóságához hasonlóan a hírneves Pápai Református Kollégium Gimnáziuma indította őt is útjára - fogalmazott a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának alelnöke.
Életműve gazdagságát jelzi, hogy nem csak hazafias, vallásos műveket írt, lírai alkotások és regények is születtek tolla alatt. Ironikus, szatirikus publicisztikai tevékenysége is ismertté tette őt saját korában és nem utolsó sorban politikai szerepvállalása is, hiszen 1910-től kormánypárti programmal országgyűlési képviselő is volt.
- S hogy egy kicsit közelebb hozzam Kozma Andor személyét, Móricz Zsigmond jellemzését olvasom fel: „Igazi, csontvelőig való magyar ember, aki nem morfondírozik, ha sújt; nem filozófiát főz, de rögtön ítéleteket vág ki. Nem hideg, szívós tőrvívó, hanem magyar levente, aki minden percben kész a hatvágásra.” Kozma Andor nemcsak jó költő, hanem virágkora idején még jelentékeny költő is volt. Ezért szép és nemes gesztus, hogy szűkebb pátriája, Pápa városa, mint korábban számon tartott, becsült költőnek, Kozma Andornak is életben tartja az emlékét, méltán természetesen, hiszen pápaisága és pápai emlékei mindvégig tükröződtek költészetében - mondta Kanyár Erika.
A koszorúzás után a Pedagógus Művelődési Házban folytatódott az ünnepi megemlékezés. A költőről Goór Judit, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanára beszélt. A rendezvény új tagok felvételével zárult, ugyanis 10 fővel megalakult a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának Pápai Csoportja is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-12 14:31:30

Elmarad a Dürer kiállítás megnyitója, de a tárlat látogatható lesz


ajánlott cikk főképe

2020-06-28 15:24:06

90. születésnapján köszöntötték Takács Károlynét


ajánlott cikk főképe

2020-04-23 20:10:04

Döntőben az Örökség - Szavazzunk a pápai erkeles gyerekekre


ajánlott cikk főképe

2020-07-02 16:37:39

Ismét várja a látogatókat a zsinagóga