Megdöbbenni, jobbá lenni, jobbá tenni - holokauszt vándorkiállítás Pápán


2012-04-02 18:37:01  | cikk: mo  | 


Megdöbbenni, jobbá lenni, jobbá tenni - holokauszt vándorkiállítás Pápán főképe
Deportált, haláltáborokba hurcolt zsidókra, köztük a pápaiakra emlékeztek ma a megjelentek annak a vándorkiállításnak a megnyitóján, mely az ország 49 helyszíne után az Élet Menete Alapítvány jóvoltából ezen a héten Pápán is látható. A holokauszt borzalmait a Hadtörténeti Múzeumból és a Közlekedési Múzeumból származó, eredeti és korabeli tárgyakon, a Magyar Nemzeti Múzeum archívumából származó fotókon keresztül bemutató gördülő kiállítás célja, hogy mementót állítson a Pápáról és környékéről elhurcolt zsidók emlékére – fogalmazott az alapítvány vándorkiállításának megnyitóján Novák Ilona múzeumpedagógus, a kiállítás vezető kurátora. Az alkalmon kiderült, a holokauszt kiállításnak helyet biztosító, a pápai Vasútállomás egyik mellékvágányán álló vagon hiteles mása azoknak az 1944-ben használt vagonoknak, melyekben embertelen körülmények között szállították az üldözötteket Birkenauba és a környező koncentrációs táborokba.
A holokauszt vándorkiállítás megnyitóján részt vett – többek között – dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, a Polgármesteri Kabinet képviselői, Steinbach József református püspök, Verő Tamás rabbi, Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke, Ortutay Gábor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Kerecsényi Zoltán, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének alelnöke és Forgács János holokauszt-túlélő.
Az Élet Menete Alapítvány elnöke, Gordon Gábor a megnyitón elmondta, a vándorkiállítás 2007 márciusában indult útjára, egy-egy hétre megállva az ország településein. A különleges vagonkiállítást máig közel 90 ezer ember tekintette meg. Az alapítványi elnök szerint a holokausztról beszélni kell, be kell mutatni a 68 esztendővel ezelőtt történteket, és meg kell akadályozni, hogy valaha is hasonló megtörténhessen. Az oktatásnak, a felvilágosításnak igen nagy szerepe van a történelmi igazság megismerésében. Emlékeztetni kell napjaink társadalmát a szörnyű eseményekre – hangzott el a megnyitón.
A gördülő kiállítás Pápára érkezését dr. Áldozó Tamás is üdvözölte. A polgármester hangsúlyozta, a holokauszt nem pusztán a zsidó nép, hanem a magyar nemzet, és ezáltal a pápai közösség tragédiája is. Amikor az elhurcolt zsidókra emlékezünk, akkor pápaiakra is emlékezünk, hiszen több mint 2000 zsidót deportáltak a városból és környékéről.
A kiállítás megnyitóján részt vett Forgács János, a vészkorszak nyolcvannégy éves túlélője, aki a holokauszt-túlélők nevében emlékezett a deportálást megelőző időszakra, az utazás és a haláltábor borzalmaira. Forgács Jánost 16 évesen vitték el Gödöllőről. Beszélt a megpróbáltatásokról, a borzalmakról, a birkenaui és auschwitzi haláltáborban történtekről. Felidézte a „szelekciók” rettenetét, az első találkozást a krematóriumokkal, a gázkamrákkal. Szólt a kivégzésekről, majd a felszabadulásról.
A felkavaró emlékezést követően Steinbach József osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A püspök három szóban foglalta össze érzéseit a tárlattal kapcsolatban. Megdöbbenni, jobbá lenni, jobbá tenni.
- Megdöbbenni. Hogy mivé lehet az ember. Kivétel nélkül mindannyian. Adódhatnak olyan helyzetek, amikor megdöbbenünk, hogy egy ember mit képes megtenni a másikkal. Nagy baj, ha nem tudunk megdöbbenni. Jobbá lenni. Egy feladat, hogy ne legyek közömbös a másik ember szenvedései iránt és ne legyek kegyetlen. Legyek érzékeny a másik örömeire és szenvedéseire, tudjak élni ne csak önmagamnak, hanem a másik embernek is. Megdöbbenni, jobbá lenni és jobbá tenni. A másik embert, egymást. Az elkövetkezendő nemzedéket – fogalmazott Steinbach József.
A vagonkiállítás megnyitóján végül Verő Tamás rabbi mondott emlékimát az elhurcoltakért. Az Élet Menete Alapítvány holokauszt vándorkiállítása péntekig látogatható a Vasútállomáson. Az érdeklődők Novák Ilona múzeumpedagógus tárlatvezetése mellett ismerhetik meg a bemutatott kiállítási anyagot, a fényképek, a tárgyak történetét. A tárlatvezetés alkalmával több holokauszt-túlélő élettörténetét is megismerhetik a látogatók, többek között Schwartz Sándorét, aki fiatal futballistaként került a koncentrációs táborba, és a „halálválogatott” tagjaként futballozott a gázkamrák tövében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-06-19 21:05:01

Kovásznai színjátszók Pápán


ajánlott cikk főképe

2019-07-04 15:41:40

Megérkeztek a voluták a kastélykerítésre


ajánlott cikk főképe

2019-10-09 21:48:58

Hamarosan elkészül az új piac épülete


ajánlott cikk főképe

2019-07-24 11:56:23

Megkezdődött a kastélykerítés kovácsoltvas elemeinek beépítése


PÁPA időjárás