MSZP: Nem elegáns az ellenzékre hárítani a felelősséget


2012-04-03 19:40:21  | cikk: mo  | 


MSZP: Nem elegáns az ellenzékre hárítani a felelősséget főképe
„Nem elegáns az ellenzékre hárítani a felelősséget akkor, amikor a többség nem tudja biztosítani a szükséges szavazat mennyiségét” - utalt Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő a márciusi testületi ülésről távolmaradó három fideszes képviselőre, majd reagált dr. Áldozó Tamás kijelentésére, melyet a polgármester a képviselőtestületi ülés utáni sajtótájékoztatón tett (Áldozó Tamás:„Azt gondolom, hogy nem politikai kérdés, hogy ezek a szervezetek Pápán támogatást kapjanak-e vagy sem. A jobbikos és a szocialista képviselőtársaim ma úgy döntöttek, hogy a fent említett szervezetek ne kapjanak támogatást”). A legutóbbi ülésen tárgyalt, a 2012. évi költségvetés módosításáról szóló előterjesztést – mely a civil szervezetek támogatását érintette – a jobbikos „nem” szavazat és a szocialista képviselők tartózkodása mellett nem fogadta el a testület.
Grőber Attila a kijelentés kapcsán úgy fogalmazott: „azt a logikát követi a polgármester úr, hogy az embernek látható ellenségre van szüksége, nem pedig láthatatlanra.”
- Arra szeretném kérni a polgármester urat, hogy ne keltsen politikai feszültséget, ne élezze a közhangulatot. Két okból se: egyrészt a város nem vágyik erre. A város nyugalomra vágyik. Arra vágyik, hogy higgadt politikai körülmények között biztosítani tudjuk a város fejlődését. És azért sem érdemes feszültséget gerjeszteni, mert nem fogunk erre reagálni. Mi együtt szeretnénk működni és ki fogjuk nyújtani a kezünket még akkor is, ha kéthavonta a szellemi képességeinket és a város iránti lojalitásunkat vonják kétségbe.
A szocialista képviselő szerint nem állt volna elő „ez a furcsa helyzet”, ha a polgármester megváltoztatja a napirenden tárgyalt ügyek sorrendjét. Grőber Attila hozzátette, az előterjesztés nem egy új költségvetésről szólt, hanem a költségvetésen belül átrendezett összegekről, ami azt jelentette, hogy 10,5 millió forintot különítettek el a civil szervezetek támogatására.
- Arról azonban az ellenzéknek, nekünk, nem volt tudomásunk, hogy a civil szervezetek támogatására készülő pályázatot mikor, ki és milyen határidővel kívánja kiírni. Megjegyzem polgármester úr ezt még a testületi ülésen sem mondta, csak az azt követő sajtótájékoztatón – fogalmazott a képviselő.
Grőber Attila a pénzbeli és természetben nyújtott szociális juttatásokról szóló előterjesztés kapcsán is kifejtette véleményét. A szocialista képviselő helyesnek tartja, hogy a szociális támogatásokat feltételekhez kötik, azonban amit a rendelet e tekintetben meghatároz, az kevés. „Hiszen attól, hogy valaki rendben tartja a lakókörnyezetét, ami tőle elvárható, attól még nem szűnik meg az a mélyszegénység, amelyben él.”
Ezen feltételek mellett további feltételeket kell támasztani, olyanokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az illetők a mélyszegénységből kikerüljenek. Például: kötelező óvodai ellátás, kötelező átképzésben való részvétel. Lehetne sorolni a példákat – magyarázta a politikus. Az MSZP a rendelettervezet második elemével azonban egyáltalán nem értett egyet, mely szerint a lakásfenntartási támogatás összege a korábbi 5500 forintos havi összegről 2500 forintra csökken. Ez azt jelenti, hogy a támogatásban részesülők éves szinten 36000 forinttal kapnak kevesebbet. Így a rendelettervezet első részét, még ha kevésnek is tartják, elfogadják, a második elemét, amely a lakásfenntartási támogatás csökkentéséről szólt, nem tudják támogatni – foglalta össze Grőber Attila.
A szocialista képviselő megjegyezte, „ha ez a rendelettervezet arról szól, hogy a városban élő roma lakosság kevesebb szociális támogatást kapjon, akkor őszintén meg kellene mondani. Nem pedig azzal vádolni a szocialista képviselőket, hogy ők nem szeretnék, ha feltételekhez lenne kötve a támogatás.”

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-08-27 16:09:39

Hatodszor osztottak bébiételt


ajánlott cikk főképe

2019-08-22 21:22:04

Augusztus 24-től gyűjti az aláírásokat az ellenzéki együttműködés


ajánlott cikk főképe

2019-06-18 15:55:50

Grőber Attila ismét indul a polgármesteri pozícióért


ajánlott cikk főképe

2019-07-13 22:50:26

Pro Patria - OKIT-kiállítás Pápán


PÁPA időjárás