Véget ért a Kávéházi Capriccio


2009-12-10 15:09:58  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Véget ért a Kávéházi Capriccio főképe
Hétfőn este 19 órakor utolsó előadásához érkezett a Kávéházi beszélgetések előadássorozata. A sorozat a Fő tér rekonstrukcióját készítette elő, meghívott előadói megpróbálták más szemszögből megközelíteni városunk központjának múltját, történelmét, továbbá feltárni az Esterházyak céljait. A befejező hatodik előadást a sorozat megálmodója és létrehozója tartotta. Mezei László építész az előző előadások információinak összegzésével mutatta be a Fő tér - jövő tavasszal kezdődő - rekonstrukcióját.

 - A Fő tér évszázadokon keresztül mást jelentett a városunkban élő embereknek, mint amilyen szerepet ma betölt. Az bizonyos, hogy a templom előtti tér mindig, minden korban egy központi helyet jelentett az emberek életében. A középkori ábrázolásokon jól látszik, hogy kereskedelmi, vásári célokat szolgált, melyet a Korvin utca és a Fő utca vonalában lehetett megközelíteni. Ezek az utcák éppen ezért jóval szélesebbek is voltak, mint amilyennek a mai állapotukban láthatjuk őket - mondta az építész.

Mezei László többek között mutatott egy Franz Anton Pilgram által, 1739-ben készített képet Pápa látképéről, melyen a tér közepén nem a templom és a tere a hangsúlyos, hanem a kastély előtti teresedés, a képen nem látszik a templom. Az ábrázolás érdekessége az is, hogy a tér közepén található egy egyházi emlékmű, talán egy Szentháromság szobor vagy Mária oszlop. Továbbá látszik, hogy a kastély előtti téren élet van. Ez egy tipikus kapu előtti tér volt, melynek lényege, hogy a kastély felé orientálódik minden, az odavezető tér vásári és katonai célokat szolgált. Az első hitelesnek vehető ábrázolás, az 1782 körül készített első katonai felmérés egy térkép volt a városról, felülnézetből. Tartalmazza a templomot, az épületeket és a tér közepén álló hangsúlyos egyházi jelképet. A 18. század végi ábrázolásokon már teljesen eltűnik a középkori templom és tere, ezek a város terének mai képét mutatják, a Nagytemplommal. Utcarendszerünk, mely a középkor óta nem változott, szélkerék formájú és a barokk dinamikáját próbálja kifejezni. Minden mozgásban van, ezt az üzenetet hordozza a szökőkút is, mely a templomot erősíti, az utcák elhelyezkedése pedig a forgást indukálja.

 - A térben mindig lesz egy összetartó erő, mely a templomra irányítja figyelmünket-tette hozzá az építész.

Egy biztos. A Fő téren elkezdődő ásatások sok kérdésünkre fognak választ adni. Mezei László azt mondta, hatalmas felelősség az építészek munkája, hiszen nem egy geometriai játékról van szó, amikor a Fő tér rekonstrukciójáról beszélünk. Az építész előadását a tavasszal elkezdődő rekonstrukcióval fejezte be:
- A térnek három különböző súlypontja lesz. A Korvin utca tengelyében lesz az egyik centrum, mely mindig is kis piazzettát alkotott. Ide kerül át a középkori városszerkezet modellje, amely mellett a nagy városépítő, Esterházy Károly szobra áll majd. A templom elé visszaállítjuk a szökőkutat, itt lesz a második centrum. Végül a templom és a kastély tengelyének középpontjában szeretnénk egy harmadik központot kialakítani, amely körülbelül a középkori Szentháromság szobor vagy Mária oszlop helyét jelölné meg, és előreláthatólag a Szentháromság szobrot állítjuk vissza a helyére olyan módon, hogy a körülötte lévő burkolati elemek bizonyos köztéri funkciókat fognak betölteni. A középkori vizesárok vonalában jelöltünk meg egy - viszonylag szolid - zöld övezetet, illetve az egykori kazamata pincelejárótól indulna a Fő tér felé egy másik zöld övezet. A forgalom is változik. A Korvin utca kétirányú lesz, valamint a Gróf út felé húzódik majd a forgalom.  A gépjárműforgalmat nem megszűntetni, illetve teljesen kivonni akarjuk, hanem fárasztani. A térrendezés során rendszeren alkalmazzuk majd a térsüllyesztés technikáját, mivel a Griff sarka és a Korvin utca közötti útszakaszon közel két méter szintkülönbség van. Rengeteg támfalat, kőkockákat fogunk építeni, melyek a gyalogosoknak kedveznek. A betont, mint burkolati elemet teljesen kizártuk. Helyette lángolt gránitot fogunk kockaburkolatként használni. Ennek okai a következők: körülbelül 15 ezer négyzetméternyi útfelület kerül felújításra. A gránit, mint burkolati elem jó minőségű. Különböző méretűt, megdolgozásút és színűt lehet venni, ezenkívül a textúrával is lehet játszani.

A rehabilitációval a Fő tér újra betöltheti azt a szerepet, melyet évszázadokon keresztül is betöltött: egy központ, mely méltó gyönyörű városunk múltjához, örökségeihez, hagyományaihoz.

- Azt szeretnénk, ha a Fő térre koncentrálódna az élet, egy találkozási ponttá válna az emberek életében - mondta Mezei László előadása végén.

A sorozat sikerességére való tekintettel, tavasszal várható a folytatás, hiszen téma akad bőven városunkban és megvan rá az értő, és érdeklődő közönség is.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet