Grőber Attila: Aki változást akar, menjen a baloldalra!


2012-04-26 21:46:07  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Grőber Attila: Aki változást akar, menjen a baloldalra! főképe
A Magyar Szocialista Párt Pápa és Környéke Szervezete valamint a Pápai Szegfű Klub idén is megemlékezett az egyik legnagyobb nemzetközi szocialista ünnepről, május elsejéről, a munka ünnepnapjáról és hozzá kapcsolódóan dr. Balla Róbertről. A hagyományokhoz hűen idén is a Munkásotthon előtt tartotta a két szervezet emlékező műsorát. Idén Grőber Attila, a Magyar Szocialista Párt helyi elnöke mondott beszédet. Grőber arra emlékeztetett, hogy május elseje egy azok közül az ünnepek, emléknapok közül, melyek az ember identitását biztosítják.
A politikus úgy látja, a modern kori társadalmak legfontosabb jellemzője, hogy a szociális helyzetüket, vallásukat, gondolkodásukat, értékrendjüket tekintve heterogén és megosztott társadalmak. Ez köszönhető annak a több száz éves fejlődésnek, amelyet Európa az ipari forradalom óta megtett. Az ipari forradalom utáni fejlődés fontossá tette az egyéni és közösségi identitáskeresés minden elemét.
- Magánéletünkben, közösségi életünkben egyre fontosabbá válik számunkra, hogy morális, erkölcsi alapot keresünk döntéseinknek, cselekvéseinknek és ehhez fontos annak az identitásnak a keresése, mely elérhető. Május elseje egy ilyen identitáserősítő nap. Május elseje a baloldal ünnepe. Azé a baloldalé, amely a francia forradalom és felvilágosodás eszmerendszerében fogant. A liberté, egalité, fraternité eszméjében született modern baloldal volt az, amelyik először vette ki a politikát a közügyeivel foglalkozó magatartást az addig magának ezt fenntartó szűk elitnek a kezei közül. Igen, a baloldal volt az, amelyik nem fogadta el, hogy a kapcsolatok, és a születési előjogok azok, amelyek meghatározzák az ember életét.
Grőber Attila a baloldal egyik nagy ellenfelét, XVI. Lajost idézte beszédében. A francia király a hagyomány szerint úgy fogalmazott, hogy aki változást akar, üljön a baloldalra, aki azt akarja, hogy minden maradjon a régiben, maradjon a helyén. Grőber szerint a baloldal Európa nyugati felén elérte célját és elismert, elfogadott, megbecsült politikai irányzata lett a politikai közösségnek. Figyelmeztetett, nincs ma Európában olyan demokratikus közösség, ahol a baloldal ne lenne politikailag meghatározó. Feltette a kérdést, vajon a magyar baloldal elérte a célját? Véleménye szerint, őszintén és egyértelműen kell fogalmazni: a magyar baloldal még nem érte el a célját és ennek az okait is ki kell mondani. Az MSZP helyi elnöke három okot említett: a történelem során több alkalommal is antidemokratikus, szélsőbaloldali pártokkal szövetkezett, s így morális tartása megroppant; a rendszerváltás után megválasztott magyar baloldal politikai hibákat követett el, a közvélemény pedig a baloldaliságot a hibákkal azonosította; a magyar baloldal nem merte vállalni az ideológiáját, mely a szabadság, testvériség, egyenlőség, a szociális piacgazdaság létrehozása, az egymás iránt felelősséget érző közösség jelszavaiból áll. Grőber Attila felhívta a figyelmet, ezeket az értékeket ma különösen vállalni kell, mert ma Magyarországon egyre inkább háttérbe szorulnak.
- A baloldal garancia két dologra. Garancia a demokráciára, garancia a gazdasági fejlődésre. A magyar baloldalnak azt kell megtanítani minden Magyarországon élő számára, hogy a demokrácia nem egyenlő a többpártrendszerrel. A demokrácia egy értékrend, egymás tiszteletben tartása. Annak a tiszteletben tartása, hogy az ember a közéletről, a politikáról, a társadalmi folyamatokról másként is gondolkodhat, mint politikai ellenfele, és ettől még ugyanolyan elfogadott része a nemzetnek, mint mások. Igen, ebben az országban szükség van a baloldalra. Szükség van a baloldal értékeire, a humanizmusra, az igazságosságra, a testvériségre. És igaza van XVI. Lajosnak: aki változást akar, menjen a baloldalra.
Az ünnepség végén az emlékezők elhelyezték koszorúikat a Munkásotthon falán állított emléktáblánál.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-04 13:40:47

Pénz7 a Petőfiben


ajánlott cikk főképe

2020-01-27 22:00:12

„Hirdesse ez a tábla a pápai zsidó mártírok áldott emlékezését” - Lezárult a holokauszt emlékév


ajánlott cikk főképe

2020-02-05 13:43:11

A tegnapi vihar szétszedte a megyét


ajánlott cikk főképe

2020-05-18 13:26:28

Húsz százalékos az óvodai kihasználtság