Az együtteseket köszöntötték


2012-05-19 19:31:32  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az együtteseket köszöntötték főképe
Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere, Csasztvan András, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke valamint Veszpréminé Turtsányi Valéria, a JMSZK nyugalmazott igazgatója ma 16 órakor együtt köszöntötték a XI. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó együtteseit, valamint azok vezetőit. A színpadon felsorakozott vezetőket hangos sikoly és vastaps fogadta a nézőtérről, ahol a fesztiválon részt vevő néptáncosok foglaltak helyet. Dr. Áldozó Tamás, a rendezvény fővédnökeként üdvözölte a résztvevőket.
- Amikor a függönyt szétnyitották, jó volt hallani az önök lelkesedését és tapsát, amely az együttesek vezetőinek és az oktatóknak szólt. Ez a taps és ez a lelkesedés egy olyan világról mesél a kívülállóknak, amelyben jó lehet élni. Jó lehet benne élni, mert van benne szemmel láthatóan tisztelet, ragaszkodás, tanulni vágyás és ahol ilyen világ és előfeltételek vannak együtt, ott mindig valami fontos dolog születik, mindig valami érték teremtődik - fogalmazott a polgármester, majd hozzátette, a néptáncosok közösségének olyan ereje, lendülete és belső tartása van, amely biztossá teszi, hogy a jövőben is lesz majd több ilyen fesztivál. Dr. Áldozó Tamás beszéde végén hangsúlyozta, Pápa visszavárja a néptáncosokat.
Csasztvan András köszöntőjében azt mondta, ő optimista a jövőt illetően, azért, mert hiszi, hogy a néptáncos társadalom nemcsak a kultúra egy szegmensét hordozza és viszi tovább generációról generációra, hanem fontos értékeket, szellemi-kulturális örökséget ad át a következő nemzedéknek, mely nemcsak Magyarországon, Európában is fontos.
Veszpréminé Tursányi Valéria nyugalmazott igazgatónő beszédében kiemelte, a néptáncosok munkájukkal hozzájárulnak a közös, nemzeti összefogáshoz valamint a kulturális identitás megőrzéséhez. Arra kérte a fiatalokat, őrizzék meg a táncpróbák minden pillanatát, élményét, hiszen a közösség emberformáló, nemesítő ereje csak felnőttként tudatosul majd bennük.
A találkozó második napja egyébként az együttesek zenés-táncos felvonulásával kezdődött, a fiatalok a JMSZK-ból az Agrárexpóra vonultak ki, majd a Gróf út, Kossuth utca érintésével a református templomba mentek, ahol dr. Agócs Gergely néprajzkutató „Gyűjtöttem én, daloltam én…” címmel tartott előadást. Délután az együttesek köszöntését követően elkezdődött a második bemutató, melyen újabb hét csoport mutatkozott be. Az est a Zagyva Banda lemezbemutató koncertjével majd táncházzal zárul.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-07-30 08:28:34

Lezárták a Juhar-Bocsor-Nagysallói utcai kereszteződést


ajánlott cikk főképe

2019-09-20 23:00:54

Kastélykapu-avató a szentendrei mesterek műhelyében


ajánlott cikk főképe

2019-05-27 21:21:48

Fidesz, DK, Jobbik - választási eredmények


ajánlott cikk főképe

2019-07-20 22:57:05

Játszótéravató, főzőverseny, szórakoztató programok a Felsővárosi Napon


PÁPA időjárás