Vállalkozói fórum


2009-12-15 08:11:56  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Vállalkozói fórum főképe
Hétfőn délután 14 órakor vállalkozói fórum kezdődött el a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézmény konferenciatermében. Áldozó Tamás alpolgármester, a Pápai Szakképzésszervezési Társulás elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogyan juthatna el Magyarország oda, hogy aktivitási rátája a mainál magasabb legyen.

 - Azért fontos erről beszélni, mert a magasabb foglalkoztatási arányok kialakulásában nagyon sokunknak, nagyon sokféle felelőssége van. Ebben az önkormányzatnak mint szakképző intézmények fenntartójának is megvan a maga felelőssége. Az a felelősségünk és annak a kihívásnak kívánunk eleget tenni, hogy ebből az iskolából olyan felkészültségű fiatalok kerüljenek ki a munkaerőpiacra, akiknek a képzettsége, motiváltsága, munka iránti alázata az önök számára megfelelő legyen.

Az alpolgármester szerint nagyon messze vagyunk ettől az állapottól, hiszen a munkaerőpiac jelzései alapján nagyon nagy a baj.

Stolár Mihály, a Veszprém Megyei Közgyűlés oktatási tanácsnoka előadásában beszélt a szakképzés helyzetéről Veszprém megyében. A szakképzés hatékonysága a régióban gyalázatos, hiszen a szakképzettek 76 százaléka nem tud a saját szakmájában elhelyezkedni.  A másik óriási probléma, hogy a munkavégzésben a megkérdezettek 9 százaléka egyáltalán nem, 14 százalékuk kisebb részben, 24 százalékuk felének és 35 százalékuk nagyobb részben veszi hasznát annak, amit a szakiskolában tanult.

A pápai szakképzés helyzetéről Unger Tamás, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, TÁMOP-projektmenedzser beszélt. Előadásában kitért többek között a Pápai Szakképzésszervezési Társulás tevékenységére, a két iskola szakmai képzési tevékenységére, bemutatta az iskolákat létszámuk, irányultságuk, a következő évek fejlesztési lehetőségei szempontjából. Beszámolt a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (RFKB) döntéséről, arról, hogy a szervezet döntésétől függően mely szakképzések a kiemelten támogatottak, a támogatottak és a nem támogatottak.

Czeiner Zoltán, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (KDRMK) kirendeltségvezetője  Pápa és környéke munkaerőpiaci helyzetekről beszélt a vállalkozóknak. A munkanélküliek száma jelenleg a gazdaságilag aktív népesség 15,1 százaléka, 4200 fő, mely részben köszönhető a válságnak. A településszerkezet elöregedő, aprófalvas, sok gondot okoz a közlekedés, az autópályakapcsolatok  hiánya, így a települések közel 40 százaléka (22 település) munka-erőpiaci és infrastrukturális szempontból hátrányos helyzetű. A régión belül a kistérségben a hatodik (a megyében Ajka, Sümeg és Várpalota előz meg bennünket) legtöbb az álláskeresők száma. Ezen próbál változtatni például az Út a munkába program, de számos lehetőséget biztosít a KDRMK is a vállalkozóknak, hogy minél több munkanélkülit, akár pályakezdőt tudjanak alkalmazni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-16 18:47:36

Nem fogad látogatókat a múzeum, a könyvtár, a JMSZK, az Esterházy-kastély és a Várkertfürdő


ajánlott cikk főképe

2020-03-12 14:31:30

Elmarad a Dürer kiállítás megnyitója, de a tárlat látogatható lesz


ajánlott cikk főképe

2020-02-18 20:56:10

Tűsarkú helyett egy pelenkás totyogó


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 14:58:14

Csak az élelmiszerpiac működhet, jövő héten fertőtlenítik az óvodákat