Első tapasztalatok a Szabó Dezső utcai hulladékátrakóról


2012-07-12 18:58:31  | cikk: HuHa  | 


Első tapasztalatok a Szabó Dezső utcai hulladékátrakóról főképe
Sajtótájékoztatón számolt be ma délelőtt Mészáros Csaba, a Közszolg Kft ügyvezetője a július elseje óta működő új hulladékátrakóról. Mint ismeretes az Észak Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás „Tiszta Európa” elnevezésű programja keretében megépült új hulladékátrakó a királyszentistváni regionális hulladéklerakóval egyidőben kezdte meg működését a hónap elején. A hulladékkezelés és szállítás új rendje szerint a Téglagyári úti telep bezárt, oda hulladékot már nem lehet szállítani, a gyűjtőautók az új telepre viszik a szemetet.
-Az új hulladékátrakóban teljesen zárt rendszerben kezeljük a lakosságtól és a gazdasági társaságoktól, intézményektől begyűjtött szemetet. Ez azt jelenti, hogy a gyűjtőautók által beszállított kommunális hulladékot az átrakó berendezésbe ürítjük, amely tömöríti és zárt konténerbe tolja. Ezeket a konténereket a királyszentistváni telepre szállítjuk, ahol ugyancsak zárt rendszerben történik a hulladék további kezelése – ismertette a technológiát az ügyvezető. Mint elmondta, az első napokban voltak műszaki problémák, melyek nehezítették a munkát, de ezeket elhárították, így most már folyamatosan üzemel az átrakó berendezés. Kezdetben a járatszervezéssel is volt gond, előfordult, hogy sorban álltak az ürítésre váró szemetes autók és emiatt hosszabb műszakokat kellett szervezni.
-Most, a második hét végén elmondható, hogy a begyűjtés rendjét be tudjuk állítani a normál műszak keretében, a konténerszállítás rendje is kialakult és Királyszentistvánon is fennakadás nélkül tudják fogadni a Pápáról érkező hulladékot. 
A megváltozott hulladékszállítási rend minimális változást jelent a lakosság számára, a lakótelepeken elhelyezett konténerek szállítási napjában előfordul változás, de ez nem befolyásolja az ott élők hulladékkezelési szokásait, a végleges begyűjtési rend pedig most van kialakulóban.
-Türelmet kérünk a lakótelepeken élőktől, a járatszervezések zajlanak, hamarosan a végleges rend is kialakul – mondta Mészáros Csaba. Az ügyvezető ugyanakkor felhívta az egyedi hulladékgyűjtő edényt használók figyelmét arra, hogy az új rendszerben rendkívül szoros a járatszervezéssel dolgoznak, így arra nincs lehetőségük, hogy a későn kirakott kukákért visszamenjenek.
A néhány héttel ezelőtt telepített új szelektív gyűjtőedényekkel kapcsolatban az ügyvezető arról tájékoztatott, a lakosság gyorsan használatba vette az új szigeteket. Ugyanakkor arra kérte a lakosokat, ha a szelektív gyűjtőedény megtelt, ne rakják mellé a szemetet.
-A szelektív gyűjtők mellett hagyott hulladék a város elszemetesedését fogja eredményezni, ezért mindenkit kérünk, hogy ne rakjon a gyűjtőedények mellé hulladékot. A szelektív hulladékgyűjtőket hetente, frakciónként más-más napon tudjuk üríteni, ennek is most alakul ki a végleges rendje és igyekszünk a forgalmasabb helyekre többször eljutni – fogalmazott Mészáros Csaba, aki arról is beszámolt, hogy az új szelektív gyűjtők egyikét már valakik szándékosan megrongálták. Az ügyvezető figyelmeztetett, a használhatatlanná tett gyűjtőedényeket a szolgáltatóval szerződésben állók – vagyis a lakosság – pénzéből kell pótolniuk.
Unger Tamás alpolgármester arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a 158 települést összefogó önkormányzati társulás európai uniós projektje keretében hamarosan megkezdődnek a hulladékudvar kialakításának munkálatai. Ez, mint ahogy arról már korábban is szóltunk, szintén a Szabó Dezső utcai telepen lesz.
-Június végén az önkormányzati társulás aláírta a hulladékudvar kivitelezéséről szóló szerződést, megtörtént a terület átadása és az előkészítő munkák hamarosan megkezdődnek. Ebbe a hulladékudvarba olyan szemetet szállíthatnak majd a lakosok, amelyek a hulladékgyűjtő edényekbe nem rakhatók, és a lomtalanítás során sem vehetők át, így például akkumulátorokat, elektromos hulladékokat, autógumikat és festékes dobozokat – sorolta az alpolgármester, hozzátéve, a hulladékudvar várhatóan a jövő év elejétől fogadja majd a pápaiak és a pápai gyűjtőkörzetben élők ilyen típusú szemetét.
A hulladékudvarral és az önkormányzat által önállóan megvalósítandó inert lerakóval (zöldhulladék, valamint építési-bontási törmelék részére) Pápa városában megoldódik mindenféle szemét elhelyezése, ami egyedülálló lehetőséget biztosít a helyieknek a többi településhez képest. Unger Tamás arról is szólt, hogy a Tiszta Európa Program keretében megkezdődik a Téglagyári úti, régi szeméttelep rekultivációja.
-A régi szeméttelep átvétele a hét végig megtörténik és hétfőtől már munkaterület lesz. A munkák két-három hónapos kivitelezés tervezési feladattal járnak, aminek keretében egyeztetjük a kivitelezési időpontokat, megvalósítási mérföldköveket. A munkák során a hulladéklerakó egy méter vastagságú, átmeneti záróréteget kap. A takarásnak az a feladata, hogy a hulladékot elfedje és a bomlás feltételeit biztosítsa. A teljes rekultivációs folyamat körülbelül 10 év tart majd, az első fázis végső határideje 2014. június vége. Reményeink szerint a terület a rekultivációs folyamat végén zöld területté válik, amit szánkózó dombként tervezünk hasznosítani.
A Téglagyári úti telepen egyébként több mint 520 ezer m3 szemetet érint a rekultiváció, ami 46 ezer m2 felületet jelent – tudtuk meg Unger Tamástól, a Szabó Dezső utcai hulladékátrakó telepen tartott sajtótájékoztatón.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-20 19:37:09

Dr. Áldozó Tamás: Minden városi óvoda fogad kisgyermekeket


ajánlott cikk főképe

2020-05-27 14:09:54

Új eljárásrend a pápai kórházban


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 20:20:06

Ismét Musica Pannonica Reformata


ajánlott cikk főképe

2020-01-30 12:38:51

A katolikus Pápa - pápai katolikusok - Beszélgetések az Esterházy-kastélyban