Antal Judit mesterfodrász és a hajfonás


2012-07-29 11:01:55  | cikk: HuHa  | 


Antal Judit mesterfodrász és a hajfonás főképe
Antal Judit mesterfodrász neve elismerően cseng a vendégek, a fodrásztanulók és a szakma körében is. Keze alól sorra kerülnek ki a tökéletes frizurák, a jól képzett ifjú fodrászok. Munkája mellett nemcsak diákokat oktat, szalontrénerként fodrász kollégáit is megismerteti a legújabb technikákkal, trendekkel. A közelmúltban különleges feladatot kapott: Viola Dóra, a budapesti, Dob Utcai Oktatóstúdió mesterfodrásza arra kérte, vegyen részt a hajfonásról szóló könyvének készítésében. A kiadvány azóta elkészült, számos ötletet adva szakmabelieknek és laikusoknak, a könyvet pedig az ország egyik legnagyobb fodrászszakmai rendezvényén mutatták be.
A pápai mesterfodrásszal szalonjában beszélgettünk. Gyorsan megállapítom, Judit frizurája mindig a legfrissebb színekben pomázik és mindig tökéletes, hosszú, díszes körmeivel végtelen finomsággal nyúl a vendég fejéhez, és nyelve éppoly gyorsan pörög, mint ujjai az épp készülő frizurán. Beszélgetésünk alatt persze egy látványos, fonás alapú frizurát kreál.
-Az ember azt gondolná, hogy a hajfonás már régen kiment a divatból – kezdem a beszélgetést, miközben Judit lazán fonja modelljének balra fésült haját.
-Egyáltalán nem így van, a hajfonás ismét egyre nagyobb teret hódít, elég, ha csak a különböző nemzetközi rendezvények sztárjainak frizuráját megnézzük. A 2012/2013-as évad divatja arról szól, hogy fonatos frizurákat készítünk. Ugyanakkor a hajfonás a fodrász szakmának az a területe, amelyet nem oktatunk az iskolákban, nem szerepel a tananyagban. Éppen ezért a fodrászok nagy része épp annyira tud hajat fonni, mint egy ügyes kezű laikus. Különbség természetesen azért van, a hajjal való bánásmód rutinjából adódóan – mondja, miközben végére ér a fonásnak, újabb és újabb tincseket fogva a hajfonatba.
-A fonatos frizurák inkább alkalmi vagy hétköznapi hajviseletnek számítanak?
-Is-is. Hiszen fonással nagyon ötletes, laza, utcára, farmerhez való frizurákat is készíthetünk, de viselhetők akár sportoláshoz is, és különleges alkalmi hajviseleteket, kontyokat is kreálhatunk fonás alappal esküvőre, bálokra, alkalmi rendezvényekre. Fonással nem klasszikus, szigorú kontyot készítünk, hanem látványos, kreatív frizurát, ezért nagyon kedvelt a fiatalok körében. Túl hosszú hajat sem igényel, a lapockáig érő hajból már nagyon különleges hajviseletet lehet készíteni. Itt a szalonban mi is egyre gyakrabban fonunk hajat.
-Hogyan kerültél a Hajfonás világa című könyv készítői közé?
-Van egy nagyon kedves kolléganőm, Viola Dóra, aki a budapesti Dob utca oktatóstúdiónak a művészeti vezetője. Ő már nagyon régen készült egy hajfonásról szóló könyv elkészítésére és nagy megtiszteltetés volt, hogy felkért vegyek részt a munkában, hiszen egyedül elkészíteni egy ilyen kiadványt nagyon nehéz lett volna. így aztán összeültünk, megbeszéltük milyen frizurákat tartalmazzon a könyv, milyen fejezetekre bontsuk és lassan összeállt a kép.
-Nagyon sok fonatos frizurát és sok-sok fotót tartalmaz a könyv. Hogyan készült?
-A Dob Utcai Oktatóstúdióban dolgoztunk. A modelleket egy ügynökség biztosította, volt két fotósunk és nagyon sok technikus, akik előkészítették a modellek haját, mi pedig egymás után készítettük a különböző frizurákat. Két napon át tartott a fotózás és ez idő alatt több mint kilencven frizurát fontunk le hárman. Szóval nagyon pörgős volt ez a két nap és hatalmas munka – emlékezik vissza mosolyogva, közben pedig a kész féloldalas hajfonat végét szorosan megfogva az egyes befont tincseket határozott, de óvatos mozdulatokkal húzkodja ki a fonatból – persze nem teljesen, csak éppen annyira, hogy a frizura fellazuljon, a szigorú fonás eltűnjön és helyette egy laza, egymásba hajló tincsekből álló, kontyszerű, nagyon különleges hajviselet szülessék.  A fonat végét aztán eltünteti a tarkónál, és virágdísszel tűzi meg. Ámulva nézem a percek alatt varázsolt alkalmi „fejdíszt” és arra gondolok, hogy nincs az a laikus, aki ezt meg tudná csinálni. Jutka más véleményen van.
-Ez a könyv, amibe ezek a frizurák belekerültek a laikusoknak éppúgy szól, mint a fodrászoknak. Ezekhez a frizurákhoz nem kell különleges tudás, a könyv pedig nagyon sok step by step fotót is tartalmaz, amin az egyes tincseket is megjelöltük, így könnyű lekövetni a készítés módját. A fodrászoknak pedig azért jó, mert rengeteg ötletet meríthetnek a kiadványból. Mi ugyan rutinosabban bánunk a hajjal és gyakorlottabbak vagyunk a különböző technikákban, azonban az ötletekből kifogyunk néha, és ha csak egy kis inspirációt adnak a könyvben bemutatott frizurák, az már elég egy kreatív szakembernek.
-A könyv premierje az év legnagyobb fodrász-szakmai rendezvényén volt, mondhatni „élőben” mutattátok be munkátokat.
-Ezen a fodrászkonferencián több száz szakmabeli vett részt. Három színpadon zajlott a könyv bemutatása, méghozzá úgy, hogy ott a fodrászok előtt készítettük el az egyes frizurákat. A másfél órás show-ban hárman dolgoztunk a színpadon, ötpercenként fontunk le egy frizurát, a közönség pedig forgószínpad szerűen megnézhette a fonatos frizurák készítését és a kész hajviseleteket. Nagyon készültünk erre a bemutatóra, hiszen ez a konferencia igazán rangos eseménynek számít a fodrászszakmában, mi pedig ott keltettük életre a könyvben látható frizurákat. Természetesen nagyon izgultunk is, de ha valaki azt csinálja, amit igazán szeret, akkor nagy probléma nem lehet – idézte fel a könyv premierjét, mely a szakmai sajtó szerint is óriási sikert aratott. Azóta pedig Antal Judit fodrászszalonjában is egyre többen kérnek fonatos frizurát a mestertől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-20 11:37:19

Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-03-23 13:37:12

A Fidelitas segítséget ajánl az idősek ellátásához


ajánlott cikk főképe

2020-03-10 22:08:22

Szakmai nap a felnőttképzés jegyében


ajánlott cikk főképe

2020-05-25 15:15:26

Köszönet a városi intézmények dolgozóinak a segítő munkáért - polgármesteri sajtótájékoztató a járványhelyzetről