Az esztendő utolsó képviselő-testületi ülése


2009-12-18 19:42:56  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Az esztendő utolsó képviselő-testületi ülése főképe
A buszjegyek 4,9 százalékkal drágulnak
A város a Bakony Volán Zrt-vel kötött tavaly négy évre szóló szerződést a helyi tömegközlekedés biztosítására. A megállapodás értelmében a társaság minden esztendő végén javaslatot tesz a következő évre szóló díjakra. A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt. álláspontja szerint a díjakat úgy kell meghatározni, hogy a szolgáltatás nem lehet veszteséges, azaz a menetjegyekből és bérletekből, továbbá az önkormányzati és a központi normatív támogatásból származó bevételeknek legalább fedezniük kell a kiadásokat. A Bakony Volán Zrt. az előzőekben foglaltaknak megfelelően két változatban terjeszette a jövő évi díjakra vonatkozó javaslatát a képviselők elé: az egyik szerint a menetjegyek 4,9 százalékal a jelenlegi 200 forintról 210 forintra változnak, míg a másik 200 forintról 220 forintra való emelést szorgalmazott. Az alacsonyabb emelés esetén az önkormányzattól 37 millió, míg a magasabb változat elfogadása esetén 33 millió forint üzemeltetési támogatást vár a társaság. (Összehasonlításképen 2010-ben Várpalotán 210 Ft, Ajkán - 43 millió forintos önkormányzati támogatás mellett - 220 Ft, míg a megyeszékhelyen 250 Ft lesz a menetjegy ára.)
Dr. Péntek Árpád a javaslattal kapcsolatban azt kérdezte Bebesi István vezérigazgatótól, hogyan alakultak az elmúlt időszak autóbuszvásárlásai, mennyi a pápai buszpark átlagéletkora; mindezt dr. Kovács Zoltán polgármester azzal egészítette ki, hogy a bérek és a buszok tekintetében korábban a Várpalota javára fennálló előnyök mennyiben változtak meg. (A Bakony Volán három városban: Pápán, Zircen és Várpalotán szolgáltat, Bebesi István maga is várpalotai. A szerk.)
A vezérigazgató válaszában elmondta, hogy az idei vásárlások eredményeként a buszok átlagéletkora a korábbi 13,4 évről 7,2 évre csökkent; a járműveket (Ikarusokat) Debrecenből, a Hajdú Volán megszűnt üzletágából vásárolták meg. A pápai telephelyen az átlagbér 178 ezer Ft/hó/fő, ez lényegesen nem különbözik a többi városétól. Kiegészítésként hozzátette még, hogy Pápán a forgalmi adatok - a Volán álláspontja szerint - nem indokolják a nagyobb járatsűrűséget: hétköznaponként a férőhelykibocsátás a szüséges hatszorosa, hétvégenként tizenkétszerese, azaz hétköznap egy utasra hat hely (ebből öt üres), hétvégenként tizenkét hely (ebből tizenegy üres) jut.
Ugyancsak kérdésként merült fel (Harangozó Zsigmond), hogy miért nem igazodik a Volán a vasúti menetrendhez. Bebesi István szerint a vasúti menetrendhez való igazodás a Volán számára utasvesztéssel jár, mivel a tapasztalatok szerint ebben az esetben a buszok indulása a kisebb igényhez igazodik (az utasok többsége nem az állomáson száll fel az érintett járatokra).
A vezérigazgató a buszjáratokkal össze nem kapcsolt városrészek problémájára azt válaszolta, hogy van új stratégia (pl. a Tókert és az ipari park környéke esetében), ezt azonban praktikusan akkor kellene bevezetni, amikor a Fő tér rekonstrukciója miatt amúgy is alaposan megváltozik a helyi özlekedés: a leginkább érintett járatok az 1, 1/Y, 7, 8, 9 számúak lesznek. A változás tulajdonképen új hálózatot jelent Bebesi István szerint, olyan rendszert, ahol a fővonalon a járatok sűrűbben járnak, a ráhordó járatok pedig ezeket szolgáljá ki.
Mészáros István a Csúcsban található buszmegálló problémáját vetette fel (nem mindig a kiépített buszmegállóban állnak meg a járatok), míg dr. Kontrát Károly a BKV példáján arról érdeklődött, hogy a hidegben elindultak-e a pápai buszok. Utóbbira a vezérigazgató azt válaszolta, hogy Pápán nem volt gond köszönhetően munkatársai hozzáértésének.
A képviselők a vita lezárását követően 21 igen  szavazattal ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a javaslatot: ennek megfelelően a menetjegy (előre váltva) 210 Ft, az összvonalas bérlet 3910 Ft, a tanuló/nyugdíjas bérlet pedig 1340 Ft január 1-jétől.

Napirenden a parkolási díjak
A Belváros közlekedéséről szóló rendelet módosítása a 2010. január 1-jén hatályba lépő új parkolási díjak meghatározását jelentette. A határozathozatalt megelőző vitában Szirbek Rita azt tudakolta, van-e adat arra nézve, hogy az ingyenes parkolókat a díjemelések hatására többen veszik-e igénybe? Grőber Attila a bizottsági üléseken elhangzottakat idézte, amikor kijelentette, hogy az ingyenes parkolók kihasználtsága piaci napokon gyakorlatilag 100 százalékos, egyéb napokon azonban csak 30-40 százalék, s tekintettel a várkerti parkolók és a Fő tér közelségére ő is úgy látta, hogy a belvárosi parkolást sok esetben inkább csak az autósok kényelem iránti igénye magyarázza. Bánhidi László, a fizető parkolókat üzemeltető Városgondnokság vezetője elmondta, hogy a parkolóórákból származó bevétel évi 18 millió forint, ennek nagyobb része az A-zónából, mintegy negyede pedig a központtól távolabb eső parkolóhelyeket magába foglaló B-zónából származik. Több képviselő felvetette azt is, hogy indokolt lenne megszüntetni a két zónát, s így a díjszabásban meglévő különbséget is. Bocskay László azzal tett pontot a vita végére, hogy felhívta a figyelmet a Fő tér elkövetkező rekonstrukciójára; azt követően az egész Belváros közlekedésének rendjét - beleértve a parkolást is - amúgyis újra kell gondolni. A képviselők végül 15 igen szavazattal 1 nem és 6 tartózkodás mellett az A-zóna parkolási díját 300 Ft/óra, míg a B-zóna díját 230 Ft/óra összegben határozták meg, s emelkedett a különböző típúsú bérletek ára is.

Hulladékos ügyeink
Tulajdonképpen ugyanarról a dologról, de mégis két előterjeszt tárgyaltak meg a képviselők: egyikben tájékoztatót hallgattak meg az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárd Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás működéséről, míg a másikban a helyi hulladékkezelési díjak emeléséről döntöttek. A Czaun János társulási elnök által jegyzett tájékoztatóból kiderült: a terveknek megfelelően folyik a királyszentistváni hulladéklerakó építése, amely a szerződések alapján 2011. január 1-jétől köteles a társulás területén keletkező települési, lakossági szilárdhulladék gyűjtésére és ártalmatlanítására. Áldozó Tamás alpolgármester (aki egyébként a társulás alelnöke is) hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy az előzetes költségbecslések 30-35 ezer forint közötti 2011-es hulladékezelési díjakat jósolnak; ezek nagyságrendileg megfelelnek a már működő más rendszerek árainak. Ugyanakkor - emlékeztetett rá - a díj mértéke attól is függ, hogy mennyi "potyautast" cipel a rendszer, azaz olyan háztartást, amelyik nem fizeti meg a megálapított díjat. Az elkövetkező időszakban a nemfizetők és a rendszerből eddig kimaradtak soha nem látott szigorra számíthatnak mindazok érdekében, akik pontosan, jogkövető módon fizetik a díjakat. Annál mérsékeltebb lehet a díj, minél kevesebben maradnak ki díjfizetés kötelezettségéből.
A díjemelésről szóló határozathozatal során a hulladékezelés díját a képviselők 26298 Ft/hét/110 literes edény mértékben határozták meg.

Elnöki köszönet a szervezésért
A képviselő-testületi ülést megtisztelte jelenlétével Sinka László, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke is. Köszönetet mondott a nyári junior Európa Bajnokság szervezésében való pápai együttműködésért, s kiemelte: az EB során a három rendező város (Pápa mellett Győr és Szombathely) 16 nemzeti válogatottat látott vendégül, 25 országból több, mint 400 hivatalos vendéget fogadott. A csapatok a 180 edzés mellett 56 hivatalos mérkőzést játszottak, s ezeket a helyszínen 30 ezer néző tekintette meg; a legjobb nézőszámokat magasan a pápai sportcsarnokban mérték. Az eseményről 18 mérkőzést élőben közvetített az egyik magyar sportcsatorna, de a közvetítéseket további 6 ország is átvette. A csapatok az EB alatt 38 ezer km-t utaztak az egyes helyszínek között, 38 ezer liter ásványvizet fogyasztottak el, a játékosok 42 kísérőprogram közül választhattak szabadidejükben. A rendezvény anyagi értelemben is sikeres volt, s a szövetség elnöke megerősítette, hogy a pápai női kézilabdázás fejlesztésére 3,5 millió forintot utalnak át a közeljövőben. Megköszönte Sinka László azt is, hogy az EB óta a város vendégül látta a két Pannon Kupa keretében a felnőtt női és férfi nemzeti válogatottakat is.
- A magyar kézilabdának szüksége van ilyen kitűnő partnerekre - összegezte Sinka László, majd az EB emblémájával ellátott aranyérmet akasztott dr. Kovács Zoltán nyakába, illetve hasonló ezüstérmet adott át valamennyi képviselőnek.

Amiről még döntöttek
A képviselők rendeletet fogadtak el a 2010. évi átmeneti gazdálkodásról (ez abban az időben hatályos, amikor még nincs elfogadott jövő évi költségvetés), módosították az idegenforgalmi és a helyi iparűzési adóról, valamint a köztisztviselők munkavégzéséről és juttatásairól szóló rendeleteket; felülvizsgálták a város szociális Szolgáltatástervezési Koncepcióját, tájékoztatót hallgattak meg a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás 2009 II. félévében végzett munkájáról, beszámolót fogadtak el a Pápai Szakképzés-szervezési Társulás tevékenységéről, megállapították a Belváros Akcióterületének Részletes Akcióterületi Tervét, a vegyes ügyek keretében pedig egyebek mellett bérlakásépítésről tárgyaltak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-05 13:07:16

Részlegesen feloldották a látogatási tilalmat a szociális intézményekben


ajánlott cikk főképe

2020-02-14 23:04:41

Természettudományok vonzásában


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 09:46:11

A járványügyi helyzet kezeléséről egyeztettek


ajánlott cikk főképe

2020-06-08 15:30:53

Befejeződött a textil arcmaszkok osztása