III. Megyei Nemzetiségi és Kisebbségi Nap


2009-12-18 21:46:50  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


III. Megyei Nemzetiségi és Kisebbségi Nap főképe
1995-ben a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ ezzel kapcsolatos nyilatkozata elfogadásának napját - december 18-át - a kisebbségek napjává nyilvánította. Az eseményhez kötődően az ország számos helyén szerveznek ilyenkor ünnepségeket.
Megyénkben harmadik alkalommal került sor a Kisebbségek Napjára, amit 2007-ben Veszprémben, tavaly Várpalotán, idén pedig városunkban rendeztek meg a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében. A rendezvényen bemutatkozott valamennyi megyénkben élő kisebbség. Felléptek a német, a cigány, az örmény, az ukrán, a lengyel és a szlovák nemzetiségi csoportok.
A kistérségi nemzetiségi nap házigazdájaként Áldozó Tamás, Pápa alpolgármestere a magyaron kívül hat nyelven, ukrán, szlovák, lengyel, cigány, örmény és német nyelven köszöntötte a kisebbségek megjelent képviselőit. Elmondta, hogy a nemzetek hagyományainak ápolása fontos, a rendezvény fő célja pedig, hogy ízelítőt kapjunk a megyénkben élő kisebbségek kultúrájából. Ezt követően Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke szólt a megjelentekhez. Hangsúlyozta, hogy az a szellemi és kulturális élet, amelyet a nemzetiségek magukkal hoztak, megőriztek az évszázadok alatt, ne vesszen el, hiszen ettől sokszínű az országunk, ezért is tartja fontosnak a nemzetiségi nap megünneplését. 2009-ben 8,6 millió Ft-tal támogatták a nemzetiségi programokat-tette hozzá az elnök.
A délután folyamán a Kisebbségekért Díjak átadására is sor került, melyet R. Józsefné, Varsányi Istvánné, S. Tiborné, A. Nikogosz, Szórádi Ferenc és Pillerné Fódi Ilona vehettek át elismerő munkájukért. Ezt követően a táncé, a zenéé, az éneklésé volt a főszerep. Bemutatkozott a Munkácsy Mihály Általános Iskola nemzetiségi tagozata, a Gannai Asszonykórus, Kalló Zoltán és a Szerenád zenekar, az Amaro Khelimo pápai táncegyüttes, Keller Linda és a Tigran Trió, a Szlovák Nemzetiségi Pávakör, a Szapári Ifjúsági Tánccsoport, ezenkívül Kövesdi Júlia zongorázott, Orgona László gitározott és az Ukrán táncosok is felléptek.
A jó hangulatú műsort követően állófogadás várta a vendégeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-30 10:46:45

Mínusz 310 millió forint


ajánlott cikk főképe

2020-05-04 16:17:46

Harmincan karanténban, száz kisgyermek óvodában - járványügyi helyzet legfrissebb pápai adatait ismertette a polgármester


ajánlott cikk főképe

2020-03-31 17:29:32

30 millió a járvány elleni védekezésre, ingyen utazhatnak az egyészségügyi dolgozók


ajánlott cikk főképe

2020-02-28 10:19:23

Zongorilla farsang a zeneiskolában