Üzenet a városról - elkészült a 2010-es Pápa Naptár


2009-12-22 22:01:40  | cikk: Tóth Tamara  | 


Kedd délelőtt 10 órakor a Városházán sajtótájékoztatót tartott Áldozó Tamás alpolgármester és dr. Hermann István, az Oktatási, Kulturális és Vallási Bizottság elnöke.
 Áldozó Tamás bemutatta a jubileumi 5. Pápa Naptárt, mely a napokban készült el és került kiadásra:
- A naptár sok mindenre alkalmas. Ha a miénk nem is kalendáriumszerű, arra mindenképpen, hogy üzeneteket hordozzon. képet ad a városról, üzenet arról, hogyan élünk, mit végeztünk az elmúlt években, üzenet arról is, hogy mit szeretnénk elérni a következő néhány évben.
A naptár bemutatja Pápa hagyományos rendezvényeit, melyek nélkül ez a város nem lenne ilyen, szerepel benne a Ballagás, a március 15-i ünnep, megidézi az adventi rendezvénysorozatot, mely a város leghosszabb és legidőigényesebb rendezvénye. Számot ad a SAC-program jelentőségéről, a helyi polgárok és más külső szervezetek összefogása által létrejövő intézményi felújításokról. A Naptár logikailag azt a sorrendet követi, hogy honnan hova jutott el a város. Láthatjuk, hogy egy intézmény milyen volt és milyen lett a felújítása után.
Dr. Hermann István történelmi vonatkozásban beszélt a naptárakról:
- A Könyvtárban van egy 1858-as kéményseprős naptárunk, melyet egy özvegyi jogon működő pápai kéményseprő asszony készítetett a kuncsaftjai számára. Ez hagyománnyá vált a későbbiekben, mindig pápai vonatkozású volt a naptár. Ezek a naptárak ma kuriózumnak számítanak, mint ahogy a mostani naptárunk is, mely 10, 20 50, akár 100 év múlva szintén nagy értéknek számít majd, hiszen akik forgatják majd, betekintést nyerhetnek általa a városunk életébe.
A képviselő szerint a helytörténeti kutatóknak nem most, hanem egy idő után ez egy nagyon fontos dokumentum lesz a város életéről, mint ma egy I. András korából származó levél.
A naptár ideális karácsonyi ajándék minden pápai polgárnak. A Tourinform irodában és az Anna könyvesboltban lehet hozzájutni, 600 példányban nyomtatta a Jókai Mór Városi Könyvtár, az ára 900 forint lesz.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-11 12:42:53

Hajrában az Örökség - Támogassuk az erkeleseket szavazatunkkal


ajánlott cikk főképe

2020-04-01 17:40:06

A szociális ágazatban dolgozók is ingyen utazhatnak, a képviselői tiszteletdíjak folyósítását felfüggesztették


ajánlott cikk főképe

2020-02-26 22:32:07

Éves szakmai tanácskozás a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál


ajánlott cikk főképe

2020-06-17 17:15:45

Megszűnt a látogatási tilalom a kórházban