Látni és látszani kampány a balesetek megelőzéséért


2012-10-21 11:45:05  | cikk: HuHa  | 


Látni és látszani kampány a balesetek megelőzéséért főképe
Európa más országainak mintájára hirdette meg - idén először - az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság a Látni és látszani elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányt. Németországban például több évtizede működik sikeresen az őszi akció, melynek célja, hogy általa csökkenjenek az őszi-téli időszak megváltozott időjárási körülményei miatt bekövetkező közúti balesetek. Az október 15-től november 15-ig tartó kampány keretében a gépjármű tulajdonosok díjmentesen ellenőriztethetik járművük világítóberendezéseit az akcióhoz csatlakozott szakszervizekben és ugyancsak díjmentesen megvizsgáltathatják látásukat a regisztrált optikusoknál. Az akció részleteiről Császárné Elek Veronikától, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadójától kértünk tájékoztatást.
-Ez a kampány tulajdonképpen egy felkészülési időszak, a november 15-én kezdődő egy hónapos, országosan elrendelt fokozott közúti ellenőrzésre, amikor a rendőrök kiemelten fogják vizsgálni a gépjárművek világító berendezéseinek működését minden jármű esetében. A kampány lényege, hogy a gépjármű tulajdonosok a Látni és látszani akcióhoz csatlakozó szakszervizekbe bevihetik autójukat és ott díjmentesen átvizsgálják a világítóberendezéseket, ellenőrzik a fényszórók beállítását. Természetesen, ha problémát találnak azt térítés ellenében ki is javítják a tulajdonos kérésére, az ellenőrzés elvégzését pedig tanúsítvánnyal igazolják a szervizek.
A gépjárművek világítása mellett a megváltozott időjárási körülmények, a gyakori korlátozott látási viszonyok és a hosszú sötét időszakok idején az is lényeges, hogy a járművezetők jól lássanak, tehát a szemük is rendben legyen. Ezért a kampányhoz optikusok is csatlakoztak, akik a járművezetők látását vizsgálják meg díjmentesen és amennyiben korrekcióra van szükség, javaslatot tesznek, tanácsot adnak.
A november 15-én kezdődő fokozott közúti ellenőrzés során a rendőrök különös figyelemmel vizsgálják valamennyi jármű világító berendezésének szabályos működést, a tanúsítvánnyal rendelkező járművezetők azonban könnyített eljárásra számíthatnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy esetleges hiba esetén a járművezető mentesül a felelősségre vonás alól, hiszen az igazolást azt tanúsítja, hogy a jármű tulajdonosa átvizsgáltatta járművét, mely a szervizből hibátlan világítóberendezéssel távozott. 
A kampány további részleteiről és az akcióhoz csatlakozott szakszervizekről és optikusokról a www.latnieslatszani.hu weboldalon tájékozódhatnak a gépjármű tulajdonosok. Az oldalon települések szerint is lehet szervizeket és optikusokat keresni, így az érdeklődők könnyen megtalálják a hozzájuk legközelebb eső szolgáltatót.
A Pápai Rendőrkapitányság valamennyi helyi szervizt és optikust tájékoztatta a Látni és látszani akcióról, kérve csatlakozásukat a programhoz. A honlap szerint ma délelőttig két pápai szakszerviz csatlakozott a kampányhoz, pápai optikusokat egyelőre nem jelez a weboldal, de a regisztráció folyamatos, így bővülhet azon szolgáltatók köre, melyek csatlakoznak az országos baleset-megelőzési akcióhoz.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-06 10:36:30

Az Alapellátási Intézet is részesült a Kínából érkezett maszkokból


ajánlott cikk főképe

2020-05-10 12:47:03

Szentmise a szabadban


ajánlott cikk főképe

2020-02-18 20:56:10

Tűsarkú helyett egy pelenkás totyogó


ajánlott cikk főképe

2020-05-12 08:21:45

A Nehézfiúk a Fő téren és a volt Kilián lakótelepen muzsikáltak