A magyarság lelke a múltja - Dr. Bakay Kornél előadása az Edvy Malomban


2012-11-10 10:48:17  | cikk: mo  | 


A magyarság lelke a múltja - Dr. Bakay Kornél előadása az Edvy Malomban  főképe
Minden népnek van teste, szelleme és lelke. A magyar nép teste a Kárpát-medence, szelleme a nemzeti öntudat, lelke pedig nem más, mint a múlt, a történelem. E gondolatok köré építette tegnap esti előadását dr. Bakay Kornél régészprofesszor az Edvy Malom Fogadóban. Az értékeink élőben című programsorozat tegnapi előadása magyarságról, őstörténetről és a nemzeti önazonosság-tudat erősítéséről szólt.
Bakay Kornél elmondta, örömmel tölti el, hogy egyre többen vannak olyanok, akiknek egyáltalán nem mindegy, hogy kik is vagyunk mi, magyarok. Azért öröm ez, mert a Kárpát-medencében egyre zsugorodó magyarságnak valahogy magához kell térnie, hiszen itt már valóban a megmaradás a tét – véli a professzor.
Bakay Kornél hangsúlyozta azt is, ami megőriz bennünket, az nem más, mint a lélek. A magyar nép lelke a múltja, s ha ezt nem adjuk tovább, ha generációk nem őrzik és nem tartják fenn, elveszik a magyarság. Vissza kell tehát térnünk a nemzeti ősemlékezet, krónikáink, ősi nyelvünk, néphagyományaink, mondáink, népmeséink által kijelölt útra, nemzettudatunk, származásunk megkérdőjelezhetetlen bizonyítékaihoz, szkíta-hun gyökereihez – derült ki az előadáson.
Bakay Kornél 50 évvel ezelőtt végezte első ásatásait. Az előadó beszélt a múltat meghatározó régészeti leletekről, és beszámolt egy friss kutatási eredményről is. A régészprofesszor elmondta, több mint harminc esztendővel ezelőtt sikerült feltárnia Szent László király sírhelyét a somogyvári templom főhajójának közepén. Az ásatások során tengernyi lelet került elő, ami csak a töredéke annak, amit a föld rejt. Bakay Kornél szólt Szent László hermájának felnyitásáról is. Arról, hogy a modern kor technikai vívmányainak felhasználásával rekonstruálták a herma által őrzött koponya alapján Szent László arcát. Hatalmas előrelépés, hiszen így testet ölt a történelem – mondta dr. Bakay Kornél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-16 15:05:13

Ismét várja olvasóit a könyvtár


ajánlott cikk főképe

2020-05-08 08:10:00

Jazz muzsika a meglepetés koncerten


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 21:06:34

Akik az értékeket gyűjtik, őrzik és közvetítik


ajánlott cikk főképe

2020-05-29 14:40:18

Fogd, vidd és olvasd! Ingyen elvihető könyvek a bibliotéka előtt