Az év utolsó napjára készülve - hétfőtől lehet tűzijátékot vásárolni


2009-12-30 20:48:44  | cikk: Tóth Tamara  | 


Már hétfő óta lehet tűzijátékot vásárolni az év utolsó napjának megünneplésére. Kovács Péter, a tűzoltóság osztályvezetője elmondta, hogy ezeket a pirotechnikai termékeket, a 2 illetve a 3. kategóriájú kistűzijátékokat csak az arra kijelölt helyeken lehet megvásárolni. Városunkban 4 helyen lehet ilyen kistűzijátékot vásárolni, az árusok a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályától kértek és kaphattak forgalmazási engedélyt, szigorú ellenőrzés után, az árusítás helyén pedig a városi kapitányság végez ellenőrzést, biztosítva, hogy csak legális termékeket vásárolhassanak a lakosok.

- Petárdát árulni és használni egyaránt tilos. Ha valakinél petárdát találnak, akkor bírságot szabhat ki rá a hatóság - mondta az osztályvezető.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a tűzijátékokat kizárólag szilveszter napján 18 órától másnap 6 óráig szabad felhasználni. A fel nem használt pirotechnikai termékeket legkésőbb január 5-ig vissza kell vinni a vásárlás helyére - ismertette, hozzátéve, hogy a kereskedőnek ezeket vissza kell vennie, pénzt viszont nem köteles visszaadni. Ha a vevő nem használta fel a tűzijátékot, és azt nem viszi vissza az eladónak, vagyis tárolja, szabálysértést követ el. A kis- és közepes tűzijátékokat csak nagykorúak vásárolhatják, alkalmazásukért pedig a használó teljes felelősséggel tartozik.

Kormányrendelet szabályozza a polgári célú pirotechnikai eszközök felügyeletét. A rendelet meghatározza, hogy milyen típusú termékeket és milyen körülmények között használhatnak az állampolgárok – tájékoztatott Varga Balázs, a Pápa Városi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Varga Balázs is felhívta a figyelmet arra, hogy a petárda lakossági birtoklását  és használatát egyértelműen tiltja a törvény. Aki mégis ezzel próbálkozik, 100.000 Ft-ig terjedő bírságra számíthat –  mondta az osztályvezető, hozzátéve – az elmúlt években több ilyen szabálysértés is történt, a rendőrök ilyenkor lefoglalják a tiltott pirotechnikai termékeket.

- A legálisan vásárolható  és használható kistűzijátékok is balesetveszélyesek lehetnek, a használati utasítást mindenképpen el kell olvasni vagy az árusítóhelyek pirotechnikusától információt kérni-mondta az osztályvezető.

Képek:

nincsenek képek

A tűzijáték eredete:

Kínában az i. sz. 900 körül feketelőporral töltött bambusz rudakat meggyújtva a tűzzel, füsttel és durranással űzték el a rossz szellemeket. A feljegyzések szerint az első - maiakhoz hasonló - tűzijátékot Kínában tartották a XII. században, ahol később azok az egyházi szertartások, ünnepek vagy például a császár születésnapjának kísérő eseményei lettek, melyekhez már tűzijátékanyag-gyárat is építettek. Kína mellett később Japánban is létesült gyár. Az első európai gyárak Münchenben (Németország), Velencében (Olaszország) majd Angliában jelentek meg. A mediterrán országok, főként Spanyolország, Olaszország és Málta ma is nagy gyártói hagyománnyal rendelkeznek, de Franciaország is kiemelkedő. Hazánkban az első üzemet a XX. század elején Emmerling Adolf alapította Pesterzsébeten, melyet 1946-ban államosítottak és később Balatonfűzfő-re költöztettek. Mivel a gyártásnak még ma is csak elenyésző fázisa gépesíthető, ezért nagy az élő munka igénye a tűzijáték termékeknek.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-05-06 20:09:21

Gépkocsival segítik a máltai munkát


ajánlott cikk főképe

2020-03-18 14:36:33

Vasárnaponként élő istentiszteleti közvetítés a református templomból


ajánlott cikk főképe

2020-02-21 14:47:05

550 millió támogatás a vajdai bölcsődére


ajánlott cikk főképe

2020-03-10 13:19:21

Egy emlékezetes nap emlékei - Kamarakiállítás nyílik a református könyvtárban