„...csöndesen és váratlanul átölelt az Isten”


2012-11-16 00:30:18  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


„...csöndesen és váratlanul átölelt az Isten” főképe
Ady Endre istenes versei címmel tartott irodalmi estet a Jókai Kör tegnap délután a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárának olvasótermében. Az egyesület saját irodalmi önképzőkörének tagjait hívta segítségül, hogy a neves költő életművének egy hangsúlyos szeletét megidézze.
Az olvasóterem közönségét Válint Magdolna, a Jókai Kör titkára köszöntötte, majd kiemelte, az istenes versek Ady költészetének fontos csoportját alkotják, hiszen a költő életének problematikus időszakában sokszor fordult Istenhez. – Ilyenkor mindig azt mondta, hogy a gyermekkori, érmindszenti harangok hangját hallja. Ady költészetének szinte ez az egyetlen rétege, melyet fenntartások nélkül fogadott a korabeli kritika, és Balassi Bálint mellett a legjelentősebb magyar istenes költőnek nevezték. Ady a saját lelkéből hívja elő azt a lényt, akihez egyszer támaszként fordul, akitől békét, igazságot, szeretetet vár, míg máskor vitatkozik vele, s lázad ellene. Elsírja neki élete fájdalmát, segítséget kér tőle, bűnbánattal fordul hozzá – fogalmazott Válint Magdolna. Hozzáfűzte, Ady a szó szoros értelmében véve nem volt vallásos, hívő ember, de a hinni akarás végig ott munkálkodott benne.
Ezt követően Bódi Lászlóné, az irodalmi önképzőkör vezetője – akinek az Ady-est anyagának az összeállítása is köszönhető – vette át a szót. Mint mondta, a Jókai Kör irodalmi önképzőköre immár több mint egy évtizede állít össze irodalmi műsorokat neves írókról, költőkről, azonban Ady Endre költészetének bemutatásába idáig még nem vágtak bele. Bódi Lászlóné elmondása szerint ennek két oka van: egyrészt első hallásra nehéz megérteni Ady költészetét, másrészt pedig roppant nehéz egy másfél órás alkalomba belezsúfolni a költőgéniusz egyetemes értékű költeményeit. Az önképzőkör vezetője egyúttal hangsúlyozta, megtisztelő számukra a feladat, hogy emléket állíthatnak a magyar irodalom egyik legnagyobb egyéniségének.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet