Magyar orvoslás tegnap és ma


2012-11-17 08:16:15  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Magyar orvoslás tegnap és ma főképe
A Rákóczi Szövetség tegnap délután tartotta idei utolsó összejövetelét, melyen ezúttal Fekete Ildikó fizikatanár Magyar orvoslás tegnap és ma, magyar fizikusok a gyógyítás szolgálatában címmel beszélt az érdeklődőknek. Goór Judit, a szövetség titkára hírportálunk kérdésére elmondta, a Rákóczi Szövetségnek Pápán közel 60 állandó tagja van, - sajnos kevés fiatal - akik havonta tartanak összejöveteleket, amikor is szerteágazó témákban előadásokat hallhatnak az érdeklődők, de nyáron általában kirándulni megy a csoport. Az idei nyár során Torinoban, Andauban és Zemplénben jártak.
Fekete Ildikó előadása elején CERN-béli élményeiről beszélt a hallgatóságnak.
Mint mondta, a fizikának rengeteg alkalmazása van, minden orvosi műszer, az életműködésünk, szinte minden fizika, az elektromossághoz, a mágnesességhez, hangokhoz köthető.
- A betegség egyidős az emberrel. A tudatos gyógyítás megjelenéséhez szükség volt a szervezet működésének és felépítésének megismerésére és gyógyító eszközök készítésre. Ezekhez persze a természettudományok fejlődésére is szükség volt. A nyár során jártam CERN-ben, ahol elsősorban a részecskefizikáról hallottam. Akkor határoztam el, hogy a laikusok számára is érhető módon mesélek ezekről az élményekről, tapasztalatokról. Nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy magyar orvosokról is szót ejtsek a Rákóczi Szövetségénél. Így kiemeltem Pápai Páriz Ferencet, aki tanár, az orvoslás és a filozófia doktora volt. Hevesi György nélkül nem alakulhatott volna ki a nukleáris medicina, vagyis a radioaktív sugárzást felhasználó terápiás technika. Ő ismerete fel először, hogy radioaktív atomokkal helyettesítve vegyi anyagokban a nem radioaktív anyagokat, olyan nyomjelzőt kapni, amit a szervezetbe juttatva tudunk érzékelni, s így daganat helyét milliméter pontosan meg lehet állapítani. Eötvös Lóránd is nagy szerepet játszott és Simonyi Károly is - mondta a fizikatanár.
Az előadás során kitért a CT-re, az MRI-re, az ultrahangra is, amelyekkel nagyon sok vizsgálatot végeznek, s melyektől egyáltalán nem kell félni.
Végül hozzátette, véleménye szerint a gyógyító technikákban lesz egyre nagyobb szerepe a tudományoknak, hiszen molekuláris és atomi szintre mennek már a gyógyításban.
A szövetség következő összejövetele januárban lesz majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-29 14:46:23

Imázsfilmek Pápáról


ajánlott cikk főképe

2020-04-16 12:24:16

Kovács Ottó lett a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségvezető


ajánlott cikk főképe

2020-04-18 16:38:40

A Katolikus Karitász is végzi segítő szolgálatát a veszélyhelyzetben


ajánlott cikk főképe

2020-06-24 19:34:24

Pénteken nyit a termál és az uszoda