Két választás 2010-ben


2010-01-03 21:32:50  | cikk: -.-  | 


Bár tavaly sem maradtunk választás nélkül (emlékezzünk csak az Európai Parlament megválasztására), az igazi politikai nagyüzem idén lesz Magyarországon: előbb tavasszal az országgyűlési, majd ősszel a helyi önkormányzati választások következnek. A parlamenti választások napját pontosan nem jelöli ki az Alkotmány, azok kitűzése - a meghatározott időszakon belül - a köztársasági elnök hatásköre. Tekintettel arra, hogy Sólyom László e jogkörében eljárva eddig mindig a lehető legközelebbi időpontra tűzte ki a soros népszavazás vagy választás időpontját, a legtöbben arra számítanak, hogy április 11-én kell a választások első fordulójában az urnákhoz járulnunk.
Egyes pártok az elmúlt hetekben már megnevezték a tavaszi választáson induló egyéni jelöltjeiket: A pápai választókerületben két olyan politikus is indul, aki jelenleg is tagja az Országgyűlésnek: dr. Kovács Zoltán  (Fidesz) 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban is győzőtt a választókerületben, utóbbi két alkalommal Gőgös Zoltánt (MSZP) előzte meg meggyőző különbséggel (egyik alkalommal sem volt szükség második fordulóra, dr. Kovács Zoltán már az első "körben" elérte a mandátumhoz szükséges, 50 százalék feletti szavazati arányt). A Jobbik a választásokon eddig nem indult Erőss Bulcsút nevezte meg jelöltjeként, a többi párt (MDF, SZDSZ stb.) még nem hozta nyilvánosságra az áprilisi induló személyét. Az MDF biztosan képes lesz jelöltet állítani, a többi, kisebb támogatottsággal bíró formációtól (SZDSZ, LMP, valamilyen kisgazda tömörülés, esetleg MIÉP, Munkáspárt), tekintettel arra, hogy szervezeti hátterük nincs vagy nagyon meggyengült, már az is komoly teljesítménynek számítana, ha egyéni jelöltet tudnának állítani. Ezt azonban természetesen kizárni nem lehet!
Messze van még április, az egyes pártok és jelöltek támogatottsága a kampány következtében még - akár lényegesen is! - módosulhat. Azt azonban mindenképp a meglepetések közé sorolnák a politikát figyelemmel kísérők, ha az egyéni jelöltek között nem dr. Kovács Zoltán, a pártok versenyében pedig nem a Fidesz szerezné a pápai választókerületben a legtöbb szavazatot. Legalábbis a legutóbbi pártlistás megmérettetés (EP-választás) ezt jelzi előre, továbbá erre engednek következtetni a szociológiai szempontból a pápaihoz nagyon hasonló csornai kerületben közelmúltban lebonyolított időközi parlamenti választások eredményei is. Az EP-választásokon a Fidesz mögött a szocialisták szerezték meg a pápai körzetben a második helyet, a szoros versenyben a Jobbik lett a harmadik; utóbbi szervezet a községek többségében meg is előzte az MSZP-t. Az Országgyűlésbe való jutáshoz szükséges 5 százalék elérésére az MDF-nek látszik esélye, kérdés, szavazótábora mennyire képes elfogadni a párt hektikus színeváltozásait.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet