Somogyi ugrós táncok a JMSZK-ban


2012-11-20 20:57:12  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Somogyi ugrós táncok a JMSZK-ban főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ egy több alkalomból álló táncházat szervez az ősz során. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg az intézményben. Müller Anita érdeklődésünkre elmondta, a gyerekeknek elég nehéz a somogyi ugrós tánc, mivel sok térdhajlítás van benne, viszont jól táncolható. A somogyországi táncok adják a táncok alapját, amelyekből a mozgás kifejlődött. A dél-dunántúli táncdialektus legfontosabb típusa a kanásztánc-ugrós táncfajta, erre jellemző a sok térdhajlítás.
A magyarországi néptáncegyüttesek mindenképpen fontosnak tartják az olyan kezdeményezéseket, mint a táncházak, s ez alól nem kivétel a Vadvirág Néptáncegyüttes sem. A népi hagyományok, elsősorban a zene és a tánc újraélesztését célzó táncház-mozgalom a hetvenes évek elején indult be Magyarországon.
Az est a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttes közreműködésével valósult meg.
A táncháznak ez volt a negyedik összejövetele, amikor is Kocsis Enikő és Fintos Dezső táncművészek tanították az érdeklődőket a JMSZK földszinti előterében.
A táncház következő foglalkozása decemberben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-03-30 19:23:30

Hatszáz textil arcmaszk már az ESZI-nél


ajánlott cikk főképe

2020-05-23 11:48:18

Június 8-án kezdődik lomhulladék gyűjtési program


ajánlott cikk főképe

2020-05-08 15:27:20

Virágos közterületek, kijavított úthibák


ajánlott cikk főképe

2020-07-17 16:07:12

Napközis tábor az egészséges életmód jegyében