Erdély védelmében – A Székely Hadosztály története


2012-11-21 18:29:15  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Erdély védelmében – A Székely Hadosztály története főképe
Hiánypótló történelmi könyvet mutattak be tegnap késő délután a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárában: A Székely Hadosztály története című mű egy méltatlanul elhallgatott, hősies katonai alakulat históriáját meséli el tárgyilagosan, helyretéve a témával kapcsolatos pontatlanságokat, felszínes ismereteket.
Petrik Iván levéltárvezető köszöntőjét követően dr. Bene János történész, muzeológus, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója ismertette a széleskörű összefogással megvalósult kötetet, külön kitérve annak fejezeteire. – A két szerző, Gottfried Barna és Nagy Szabolcs egy olyan történet feldolgozásába fogott bele, amely a magyar hadtörténetben kevésbé ismert. 1918-ban az ország fegyveres erő nélkül maradt, a Székely Hadosztály tagjai pedig hazájuk védelmében fegyvert fogtak. Egy céljuk volt: megvédeni Székelyföldet, Erdélyt a keletről jövő ellenséggel szemben, és ameddig tehették, meg is tették ezt. A hadosztály története sikertörténet, a legénység és a tisztek sikertörténete – fogalmazott dr. Bene János.
Mint mondta, a könyv a román irredenta mozgalomtól kiindulva a hadosztály megalakulásán, harcain, majd végül fegyverletételén keresztül egészen a Székely Hadosztály Egyesület működéséig tárja az olvasó elé az első világháború és az azt követő évek vérzivataros időszakát.
Gottfried Barna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár levéltárosa kiemelte, a hadosztály az 1919 áprilisában bekövetkezett fegyverletételéig mindent megtett azért, hogy erővel megváltoztassa az első világháború végén előállt reménytelen helyzetet, azaz átírja a trianoni békediktátumot. Törekvésüket – a jelentős létszámhátrányuk mellett – nagyban nehezítette, hogy a központi kormányzattól semmilyen segítséget sem kaptak.
Nagy Szabolcs veszprémi levéltárostól megtudtuk, Kratochvil Károlynak, a hadosztály legendás parancsnokának az emlékiratait a Veszprém Megyei Levéltárban őrzik, és a könyv elkészítéséhez a Kratochvil-hagyaték dokumentumai mellett a Hadtörténeti Intézet forrásait használták fel.
A hatalmas forrásanyaggal dolgozó, a nyíregyházi és a Veszprém megyei levéltár munkatársainak közreműködésével létrejött könyvön túl a pápai levéltárban egy nagyalakú tablókba rendezett emlékkiállításon keresztül is megelevenedik a Székely Hadosztály története. A tárlatot a nyíregyházi Jósa András Múzeum állította össze.

Képek:

Elfeledett arcok és történetek tárulnak elénk e könyv lapjain. Krónikásai egy olyan kornak, amelynek változásai máig ható traumát okoztak a nemzet életében. A szereplők és az események mégis olyan egyetemes értékeket hordoznak, amelyek átívelnek téren és időn: az élni akarás, a küzdeni tudás és a lehetetlen legyőzésébe vetett hit kincsét. Példát adtak hazaszeretetből és elszántságból, erkölcsi táptalajt nyújtottak mindazoknak, akik nem nyugodtak bele a megváltoztathatatlanba.
A szakszerűen feldolgozott levéltári és könyvészeti anyag, a kutató történész szívét is megdobogtató tekintélyes jegyzetapparátus mellett ezekre a kiveszőfélben lévő értékekre hívom fel az Olvasó figyelmét elsősorban, s ezek okán ajánlom a két szakember tárgyilagos művét. A könyv immár éppúgy megkerülhetetlen azok számára, akik 1918/19 vérzivataros hónapjait alaposabban is meg akarják ismerni, mint azoknak, akik a magyar katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetéről szeretnének bővebbet megtudni.
(forrás: Illésfalvi Péter hadtörténész)


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet