Egy ősi magyar rendről, a pálosokról az Edvy Malomban


2012-11-30 20:06:28  | cikk: mo  | 


Egy ősi magyar rendről, a pálosokról az Edvy Malomban főképe
Virágh László magyarságkutató, teológus volt az Edvy Malom Fogadó mai összejövetelének vendége. Az Értékeink élőben című előadássorozat keretében már számos olyan előadást hallhattak az érdeklődők, amelyek mindegyike a magyarság megmaradását, népünk eredetét, múltunk egy-egy szeletét állította középpontba. A mai estén sem volt ez másképp, ezúttal egy ismert magyarságkutató beszélt a pálos rendről népes közönségének. Az előadó részletesen bemutatta az ősi magyar rend történetét, a thébai gyökerektől a magyarországi kezdeteken és a török pusztításon át, egészen a pálos rend újbóli betelepítéséig.
Virágh László beszélt a Pilisben előkerült Keresztes Kőről, amelyet 2000-ben, a Millennium évében – ami egybeesett a Magyar Pálos Rend megalapításának 750. évfordulójával – tártak fel. A régi temető földjéből kifordult egy kő, az ún. Keresztes Kő, melynek nem zárható ki a kopt keresztény eredete sem. Szó esett a Makovecz Imre építész által tervezett, egyedülálló pilisszántói Boldogasszony kápolnáról is, amely azért is különleges, mert a Pilisben a török pusztítás óta nem épült keresztény szentély – mondta el az előadó.
A magyarságkutató azt hangsúlyozta, szerencsére ébredezik valami ma Magyarországon. Virágh László szerint aktívnak kell lennünk, tennünk kell azért, hogy kultúrkincseinket, örökségünket megőrizzük, hiszen csak így maradhatunk fenn ebben a csodálatos – bár árnyoldalaktól sem mentes – európai világban – fogalmazott az előadó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-16 13:22:38

Jól halad a munka a Városi Sportcsarnoknál


ajánlott cikk főképe

2020-07-31 13:18:22

Pápai lettem, bízom benne, hogy a kialakult barátságok, emberi kapcsolatok megmaradnak - Szijártó László atyával beszélgettünk


ajánlott cikk főképe

2020-04-02 16:15:53

Kezdődik a Gróf úti járdafelújítás


ajánlott cikk főképe

2020-03-05 17:54:59

Évértékelő közgyűlést tartott a nyugdíjas egyesület