Luca-napi szokásokat idéztek a Tarczyban


2012-12-13 21:26:33  | cikk: mo  | 


Luca-napi szokásokat idéztek a Tarczyban főképe

A karácsony előtti időszakban megsokasodnak a néphagyományokat felelevenítő játékok, adventi műsorok, koncertek. Nemrég megérkezett a Mikulás, ma pedig már a Luca-napi kopogásoktól voltak hangosak a hagyományokat felelevenítő oktatási intézmények. A Tarczy Lajos Általános Iskolában hosszú évekre tekint vissza az a szokás, hogy a felsőbb évesek ízelítőt adnak fiatalabb társaiknak a luca-napi néphagyományok gazdag tárházából. A fiúk ilyenkor bekecset és kucsmát húznak, hangos „Luca, Luca kity-kotty...” felkiáltással osztályteremről osztályteremre járnak, szerencsekívánságokat mondanak társaiknak, és ami a legjobban szokott tetszeni a gyerekeknek, összeadnak egy párt.
Ezúttal a hatodikosok kerekedtek fel és lepték meg a harmadik, illetve negyedik osztályos diákokat. Sok osztályterembe ellátogattak, ami azért is volt hasznos, mert így gyakorolhattak a holnapi fellépésükre, amely a Gyertyafényes Advent keretében a Fő téri színpadon lesz.

 

 

Képek:

A lucázás vagy kotyolás, a fiúgyermekek házról házra járó, termékenységvarázsló szokása Nyugat- és Dél-Dunántúlon. Többnyire hajnalban, kisebb csoportokban mentek. A házba betérve engedélyt kértek, s ha megengedték, akkor ráültek egy tuskóra vagy szalmára és elkezdték az éneküket, mely az alábbi szöveggel kezdődött: Luca -Luca kity-kotty, tojjanak a tiktyok, luggyok! (azaz tyúkjaik, lúdjaik), majd termékenységvarázsló és jókívánságmondó szövegekkel folytatódott. Az ének és mondóka után szétszórták a konyhában a szalmát, majd várták, hogy a gazdasszony valami ajándékot (aszalt gyümölcsöt, almát, diót stb.) adjon nekik. A szalmát a gazdasszony a tyúkok alá tette, hogy jobban tojjanak. Ha nem kaptak adományt, fenyegetőztek: Egy csibéjük legyen, az is vak legyen!

Hont vármegyében az un. Luca-napi heverés volt szokásban, melynek kezdősorai az alábbiak: Acélt hoztam kenteknek, cin legyen táljuk, vas legyen fazekjuk, ólom legyen kanaljuk! Az ének végén leheveredtek a földre: Így heverjenek a tyúkok! szavak kíséretében. A lucázó fiúknak azért is örültek, mert a hiedelem szerint, ha fiúgyermek érkezett elsőnek a házhoz, szerencse lett a tyúkok körül, ha azonban nő jött volna, a tyúkok nem tojnak és nem kotlanak. Sőt, attól is féltek, hogy egész évben törni fognak a tányérok.
(www.tudasbazis.sulinet.hu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-11-26 14:31:15

Facsemetét ültettek az országfásítási program keretében


ajánlott cikk főképe

2019-11-27 14:18:18

Készül a koripálya a kastélyudvarban - Hamarosan nyitás


ajánlott cikk főképe

2019-10-03 14:58:02

Elindult a Tapolca vize Pápa felé


ajánlott cikk főképe

2020-02-08 13:51:14

Tudásalapozó Tanoda indul Pápán