Adventi projekt a Munkácsyban


2012-12-14 13:06:38  | cikk: mo  | 


Adventi projekt a Munkácsyban főképe
Az egyre közeledő karácsonyi ünnepkörhöz számos hagyomány és népszokás tartozik. A Munkácsy Mihály Általános Iskola már nem első alkalommal szervez háromhetes projektet az adventhez kapcsolódóan. A változatos programokat kínáló, ismeretanyagban gazdag projektben minden évben a harmadikosok vesznek részt. A projekt lebonyolítói igyekeznek megismertetni a diákokat a karácsonyt körülölelő régi néphagyományokkal. A gyerekek rengeteg kézműves foglalkozáson vehetnek részt, melyek alkalmával karácsonyfa díszeket, képeslapokat és egyéb kreatív ünnepi kiegészítőket készítenek. De lucáztak már a város megújuló Fő terén a Gyertyafényes Advent keretében, és folyamatosan készülnek az iskolai karácsonyi műsorra is.

A projekt keretében ma különleges tanórára gyűltek össze a harmadik évfolyamosok. Az egyik kislány, Eszter édesapja, Matting Norbert látogatott el az iskolásokhoz. Matting Norbert arról beszélt a gyerekeknek, régen milyen karácsonyi ételek kerültek az ünnepi asztalra. Szó esett a halakról, a sült kacsáról és természetesen a finomabbnál finomabb süteményekről és érdességekről: a bejgliről, a mézeskalácsról, a puszedliről és a gyümölcskenyérről. A foglalkozás után ez utóbbi kettőt meg is kóstolhatták a gyerekek.
Somogyi Zoltánné elmondta, rendkívül izgalmas foglalkozást tartott Matting Norbert, hiszen a karácsonyi ételbemutató mellett, becsempészte mondandójába a régi népszokásokat is. A pedagógus hozzátette, így szóba kerültek a régi karácsonyfa díszek és a díszítés hagyománya is.

Matting Eszter érdeklődésünkre elmondta, náluk otthon sült csirke, mézeskalács, bejgli és mákos guba is lesz karácsonykor. A mézeskalácsot már a héten el is készítették édesanyjával. Eszter szívesen sürög-forog a konyhában, már eddig is nagyon sokat segített szüleinek a készülődésben.
A karácsonyi ételbemutató után a gyerekek ünnepre hangoló dalok és versek mellett gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-06-02 19:29:06

Változatos programkínálat az Esterházy-kastély nyári táboraiban


ajánlott cikk főképe

2020-05-20 11:37:19

Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért Pápán


ajánlott cikk főképe

2020-09-07 20:02:06

Folytatódik a vízvezeték-csere a Dózsa utcában


ajánlott cikk főképe

2020-08-27 17:17:40

600 darab tanszercsomag a rászorulóknak a Pápai Tankerületi Központ jóvoltából