Ha újév, akkor kártyanaptár kiállítás


2013-01-03 11:50:13  | cikk: mo  | 


Ha újév, akkor kártyanaptár kiállítás főképe
Olimpiai bajnokok, magyar várak és az első pápai autóbusz – ilyen kuriózumok láthatók a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján hosszú évek óta rendeszeresen megrendezett kártyanaptár kiállításon. A hagyományosan év elején bemutatott tárlat Fejes Sándor gyűjteményéből állt össze, ezúttal már 18. alkalommal. A városban méltán ismert helytörténész régóta gyűjti a kártyanaptárakat, gyűjteménye már közel 22 ezres darabszámot képvisel.
Fejes Sándor érdeklődésünkre elmondta, nem volt könnyű összeállítani az idei kiállítás anyagát, hiszen 2012 nem bővelkedett e tekintben feldolgozható évfordulókban. A lelkes gyűjtő azonban nem torpant meg, így három téma mentén mutatja be az idei tárlatot: három tárlóban megemlékezik az olimpiáról, kettőben a várak szerepéről a magyar történelemben és megint két tárlóban a magyar autóbuszgyártást helyezte középpontba. Így a hét tárlóban összesen 217 kártyanaptár tekinthető meg a könyvtár folyosóján. Ennek kapcsán Fejes Sándor elmondta, a bemutatott mennyiség csupán töredéke, mindössze egy százaléka sokéves termésének.
A helytörténész kiemelte azt is, az autóbuszgyártás 1910 és 1912 között indult el Magyarországon. A tárlókban helyet kapott egy autóbuszmakett és egy régi fénykép is az első pápai autóbuszról.
- Szabó Gábor, a Bakony Volán Zrt. forgalmi igazgatója bocsátotta rendelkezésemre ezt a fényképet. Nagyon megörültem neki, hiszen igazi kuriózum. Ez az autóbusz nem vett részt a városok közötti forgalomban, hanem egy-egy társaság bérelhette ki, és elfuvarozta őket adott pontba, majd megvárta őket és visszaszállította a kiindulási helyre – fogalmazott Fejes Sándor, majd felhívta a látogatók figyelmét a tárlaton olvasható szöveges érdekességekre, melyekből sok minden kiderül a város múltját illetően.
Fejes Sándor elmondta azt is, bár lassan tárolási nehézségekkel küzd, továbbra is gyűjti a kártyanaptárakat, és szívesen elfogad újabbakat gyűjteményébe. A kiállítás megtekinthető a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-07-17 21:10:16

Terítéken az intézményi átalakítás - ülésezett a képviselő-testület


ajánlott cikk főképe

2020-08-12 20:26:39

Polgármesteri tájékoztató: 8 bölcsődei dolgozó második tesztje is negatív


ajánlott cikk főképe

2020-08-17 15:34:29

Elhunyt Makkai Miklós, az Elekthermax Pápai Vasas Sportegyesület néhai neves sportolója


ajánlott cikk főképe

2020-08-06 20:52:24

20-ra emelkedett a pápai és Pápa környéki fertőzöttek száma