Állami támogatásból folytatódik a Nagytemplom tetőszerkezetének felújítása


2013-01-10 17:37:20  | cikk: mo  | 


Állami támogatásból folytatódik a Nagytemplom tetőszerkezetének felújítása főképe
Tovább folytatódhat a Nagytemplom tetőszerkezetének felújítása. A város jelképes épülete tetőszerkezetének felújítását az egyházközség és a Veszprémi Érsekség önerőből kezdte meg, azonban a források nem bizonyultak elegendőnek a teljes tetőcsere megvalósításához. Államtitkári közbenjárással sikerült újabb forrásokhoz jutni, a támogatási szerződést tegnap írták dr. Mail József apát-plébános és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

2009-ben kezdődött meg a felújítás első üteme, akkor a két oratórium teteje kapott rézlemez burkolatot, valamint azok tetőszerkezetét is kicserélték. Szintén az első ütem részeként közel kétszáz tonna hulladékot hordtak le a padlástérből, ezenkívül egy védőtetőt építettek, amely a freskók védelmét szolgálta a részleges tetőcsere ideje alatt. A már-már balesetveszélyesnek mondható 1200 nm-es tetőszerkezet felújítását tavaly májusban kezdték meg. Forráshiány miatt azonban csak annak felét tudták felújítani.

Dr. Mail József elmondta, mivel a Nagytemplom a városkép szempontjából meghatározó épület, ezért a megújuló Fő téren nem állhat félig kész állapotban. Az apát-plébános – konzultálva a városvezetéssel – dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár közbenjárásával levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Mail József - a kivitelező cég árajánlata alapján - a tetőszerkezet befejezéséhez, a toronysisakok renoválásához és a kőfaragványok felújításához igényelt forrásokat. Az említett beruházást mintegy 180 millió forint fedezné, ennyit azonban a kormány sem tud biztosítani az ún. egyházi épített örökség megóvására fordítható költségvetési keretből. A miniszter 60 millió forint támogatást ajánlott meg a munkálatok folytatásához.

A döntést követően a támogatási szerződést tegnap írta alá dr. Mail József, melynek értelmében az összeg harminc napon belül megérkezik a számlára a beruházás folytatásához. A tetőszerkezet felújításának tervei természetesen már korábban elkészültek, a cserepet még az első ütemben megvásárolta az egyház. A munkálatokat hamarosan meg is kezdik, hiszen a cél az, hogy a Fő tér nyári elkészültéig már a Nagytemplom teljes tetőszerkezete megújulva fogadja a pápaiakat.    

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2020-04-30 10:09:20

Folytatódik az arcmaszkok osztása


ajánlott cikk főképe

2020-04-20 12:32:46

Az Opel Marsal is segíti az Egyesített Szociális Intézmény munkáját


ajánlott cikk főképe

2020-09-07 19:31:23

Stabilizálódni látszik a pápai járványhelyzet


ajánlott cikk főképe

2020-08-16 13:50:11

A pápai hősökre emlékeztek