Mozifalók a Türrben


2013-01-17 10:39:56  | cikk: mo  | 


Mozifalók a Türrben főképe
Mozifalók – Cinema Paradiso – ezt a címet viseli az a szakkör, melyet a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Pápai forgatag elnevezésű európai uniós nyertes pályázata nyomán indítottak a Türr István Gimnáziumban. Az izgalmas beszélgetéseket, filmélményeket nyújtó foglalkozások a Mozgóképkultúra és médiaismeret című tantárgyat hivatott kiegészíteni a filmtörténeti remekek bemutatása segítségével. A tehetséggondozás céljából indított szakköri foglalkozáson nyolc diák szerezhet mélyebb ismeretanyagot a filmművészet képi világáról, a filmnyelv sajátosságairól és a filmtörténeten végighúzódó stílusirányzatok sokszínűségéről. Mindez természetesen számos, a filmkultúra tekintetében egyedülálló, kiemelkedő alkotás egy-egy részletének megtekintése nyomán tudatosul a diákokban.

Cserneczky Attila arról számolt be, az októberben indult kurzus 16 alkalommal várja a tanulókat a Türr gimnáziumban. A foglalkozások alkalmával a diákok részletesen ismerkednek a filmtörténeti korszakok kiemelkedő filmjeivel, megismerik a némafilmkorszak, a francia impresszionizmus, a német expresszionizmus, az orosz montázs, a hangosfilmváltás korszaka és a modern film korszakának stílusjegyeit. A mozgóképtanár több kiemelkedő alkotó – többek között Truffaut, Godard, Antonioni, Fellni és Bunuel – munkáiból mutatott a diákságnak részleteket. Cserneczky Attila szerint a gyerekek fogékonyak a filmtörténet tekintetében jelentős alkotások befogadására, a foglalkozások során megtapasztalhatják például azt is, hogy egy fekete-fehér film is mennyire színes tud lenni. A mozgóképtanár szerint a diákok többsége az amerikai tömegfilmeken nő fel, emellett a moziélmények tekintetében is a látvány és a hangzás vette át a főszerepet. Ezért is hasznos a JMSZK által indított kurzus, hiszen itt a tanulók konkrét példákon keresztül tapasztalhatják meg, milyen élményt nyújthat egy korábban készült, akár szerzői film, és azt is, hogy régebben a moziélmény a filmben és a közösségben volt tettenérhető.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-12-10 19:56:03

Koncertek, kórusok, táncosok és fényfestés - közeleg a harmadik adventi hétvége


ajánlott cikk főképe

2020-01-08 13:25:43

Az eilati énekkar koncertje pénteken lesz a református Ótemplomban


ajánlott cikk főképe

2019-10-14 18:29:14

Idegen nyelvi képzések a Pápai Szakképzési Centrumban


ajánlott cikk főképe

2019-10-22 11:27:46

Ön melyik fejlesztést választaná? Szavazzon!