A Kárpát-medence táncaival és népzenéjével ismerkedtek a filharmónia bérletesek


2013-01-23 21:29:56  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A Kárpát-medence táncaival és népzenéjével ismerkedtek a filharmónia bérletesek főképe
A szombathelyi Ungaresca Táncegyüttes fiatal növendékei léptek ma színpadra, hiszen a 2012/2013-es filharmónia ifjúsági hangversenybérlet második előadásához érkezett. Ma a Türr István Gimnázium és Kollégium, valamint a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola diákjai, holnap pedig a petőfisek és az általános iskolások vehetnek részt a színvonalas előadáson, melynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ ad otthont. 
- A szombathelyi Ungaresca Táncegyüttest 1955-ben alapították Kőszegen. A csoport a magyar néphagyományokat, néptáncokat mutatja be. Az együttes az elmúlt időszakban számos országos fesztiválon, versenyen vett részt és nyert el együttesi, szólótáncos és koreográfusi díjakat.
Európa országai mellett Ázsiában is jártunk. Pápán első ízben lépünk fel. Repertoárunkban a magyar néptáncokat mutatjuk be fényképes vetítéssel egybekötve. Az ismeretterjesztő turné a Gyere Kata táncba címet viseli, melyet már több mint 6000 diák látott - mondta Horváth Győző, az együttes igazgatója.
Az igazgató érdeklődésünkre elmondta még, turnéjuk során nagyon sok tanulóval találkoznak és örülnek, hogy sok diáknak már ismerős a néptánc, sokan táncolnak is.
A közel egy órás részletes barangolás során a diákok többek közt a Rábaköz, Kalotaszeg, Tyukod és Vas megye táncaival, népszokásaival ismerkedtek meg. A kiváló táncosoknak a talpalávalót a Boglya Népzenei Együttes húzta.
A filharmónia koncertsorozat utolsó előadása várhatóan március-áprilisban lesz.  

Képek:

A szombathelyi Ungaresca Táncegyüttest 1955-ben a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium diákjai alapították Nagy Árpád tanár kezdeményezésére. Első sikereit nagy múltú középiskolás kulturális fesztiválon, a keszthelyi Helikon Ünnepségen érte el, már akkor országosan jegyzett együttessé vált. Kiugró szakmai siker Pesovár Ernő művészeti munkájának eredménye, aki 1959-1978-ig az együttes művészeti vezetője lett.

A csoport 1963-ban szombathelyi központtal a megye vezető együttese lett. Munkásságában három célt tűzött maga elé, melyek együttesen jellemzik művészeti arculatát:
- a magyar nyelvterület tánckultúrájának színpadra állítása és bemutatása
- a ma embere érzésvilágának megjelenítése a magyar néptánc kincs felhasználásával, táncszínházi produkciók keretében
- a történeti tánchagyomány ápolása, melyet névválasztással is jelezni kíván. Évente átlagosan 60-80 fellépése van a csoportnak. Tagjai diákok és felnőtt dolgozó emberek, akik kedvtelésből táncolnak.
Az utánpótlást a csoport mellett működő Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói biztosítják, itt 350 gyermek ismerkedik a magyar néptánc kinccsel.
A nagy csoport mellett működik az 1990-ben alakult Senior Együttes, amely nagymértékben színesíti a csoport tevékenységét.
Kísérő zenekara a Boglya Népzenei Együttes. Vezetője: Földesi Jánosné.
Forrás: http://www.ungaresca.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-10-02 22:13:50

Pápán lesz a megyei nemzetiségi gála


ajánlott cikk főképe

2019-10-24 15:47:57

Bébiétel a Teuton lovagrend jóvoltából


ajánlott cikk főképe

2019-10-09 21:48:58

Hamarosan elkészül az új piac épülete


ajánlott cikk főképe

2020-02-23 23:38:13

Kész kabaré volt