Elismert zeneszerző vendégeskedett a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben


2013-01-29 00:34:43  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Elismert zeneszerző vendégeskedett a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben főképe
Serei Zsolt zeneszerző, karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója érkezett vendégségbe a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör 2013. évi első összejövetelére. A civil szervezet rendezvénye ezúttal is szép számú közönséget vonzott az Evangélikus Gyülekezeti Házba hétfőn este.
Az egybegyűlteket Borbély Lajos, a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vezetője köszöntötte, majd Varga György nyugalmazott esperes mondott nyitó imádságot.
Előadása során Serei Zsolt több érdekes történetet is elmesélt pápai gyökereiről, életútjáról, és természetesen a zene sem hiányozhatott a közvetlen hangulatú alkalomról. Saját bevallása szerint 50 éves koráig tulajdonképpen pápai lakos volt, habár az utóbbi húsz évben már csak ritkábban, a szüleit meglátogatni járt vissza a városba. Az elismert zeneszerző kiemelte, Pápát mindig is egyedi, varázslatos hangulatú városnak tartotta, ahol olyan tanárok tevékenykedtek, akik példát mutattak és ösztönzőleg hatottak.
Serei Zsolt először zongorázni tanult, azonban volt egy furcsa tulajdonsága: ha valamit váratlanul elrontott, akkor olyannyira leblokkolt, hogy nem volt képes folytatni a játékot. A zongorát aztán különös véletlenek folytán felváltotta a harsona, mígnem a győri, majd pedig a budapesti zeneművészeti szakközépiskolában zeneszerzést tanult. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott zeneszerzésből, és ezt követően a karmesterképző szakot is elvégezte. 1986 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, immár az intézmény egyetemi docense.
– Nyilván mindenkinek jól esnek a díjak, de számomra az a legnagyobb elismerés, amikor valaki mond egy-két jó mondatot a munkámról és így érzem, hogy odafigyelt, reagált az alkotásomra. Persze ezért nem adnak kenyeret a közértben, azonban nekem ez jelenti a sikert, ezért érdemes tenni a dolgomat – fogalmazott a gondolkodó kör vendége. Hozzáfűzte, mindig igyekszik a pozitív és a negatív visszajelzéseket is a helyükön kezelni. Elárulta, mindig dolgozik valamin, de azt általában az idő dönti el, hogy ezek közül melyikből és mikor lesz zenemű. Egyébként babonából sosem beszél az aktuális munkájáról.
– A zeneírás során mindig megfogja, megragadja valami az embert. Mindegyik zenemű máshogyan készül. Felfigyel valamire az ember, elkezdi foglalkoztatni, többször visszatér rá, és valahogy kialakul egy darab – nyilatkozta Serei Zsolt.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet