A Pápa Kupa összehozza a Kárpát-medence magyarságát - interjú Dimény Jánossal, a baróti csapat vezetőjével


2010-01-10 18:15:22  | cikk: Tóth Tamara  | 


Szombaton reggel 9 órakor kezdődött a huszadik alkalommal megrendezett Pápa Kupa teremlabdarúgó torna. Több testvérvárosunk mellett részt vett a labdarúgó tornán Barót csapata is. 12 játékossal és két vezetővel érkeztek a kupában már régi motorosnak számító barótiak, hiszen majdnem a kezdetektől részt vettek minden évben a rangos sporteseményen. Barót városa Erdővidéken, Kovászna megyében, Erdélyben található. Dimény Jánost, a barótiak vezetőjét kérdeztük a két város kapcsolatáról, arról, hogy találtak annak idején Pápára .

- Mikor járt először Pápán és milyennek látja a két város azóta sokat formálódott kapcsolatát?

- Bár nem vagyunk testvérvárosok Pápával, mégis nagyon hosszú múltra tekint vissza a két város kapcsolata és nagyon jó viszonyt ápolunk egymással. Én magamat  már amolyan pápai gyereknek is tartom, mert először 1973-ban voltam Pápán és ez a város nagyon hasonlít a felsőháromszéki Kézivásárhelyhez építkezési stílusban, és akárcsak Pápa, Kézivásárhely is  jó iskolaváros; nagyon megfogott ez a hely.

- Hogyan alakult ki a kapcsolat a két város között?

- Valamikor tornász voltam, aztán 1983-ban a torna világbajnokságon voltunk Budapesten, már nem aktív tornászként, hanem szakemberként mentem oda. És véletlen módon ismertem meg Harangozó Zsigmond és Sydó Tibor tanár urakat, utána már egyszerű volt, és ismét visszakerült Pápa az életembe. 1990-ben kerékpárral jöttünk a városba, akkor ismertem meg Rádi Róbertet, Áldozó Tamást, Hernádi Tamást. Elkezdtünk járni mi is a Pápa Kupára.

- Mi a véleménye a Pápa Kupáról?

- Ezek a sportesemények nagyon jók, ahhoz is hozzájárulnak, hogy egymást megismerjük és egymás fejlődését gazdasági és mindenféle téren elő tudjuk segíteni. Ez a nap a játékról szól, eredménytől függetlenül. Mindenképpen nagy dolog, hogy különböző országok gyerekei megmérkőzhetnek egy ilyen rangos tornán. Nagyon jól meg volt minden szervezve. Nagyon fontos dolog, hogy a gyerekek ismerkedhetnek, barátkozhatnak, tudjuk a helyünket itt a Kárpát-medencében és ezt csak méltányolni lehet. 

 - Milyenek látja ma az oly régóta ismert városunkat?

- Én egy pezsgő várost ismertem meg, ahol iskola van, sport van, odafigyelnek mindenre. Nagyon örvendek neki, hogy minden évben valami újat látok, tényleg úgy érzem, hogy itt történik valami mindig. Én igazgató vagyok a Baróti Szabó Dávid Középiskolában, ilyen szempontból is nagyon jó a kapcsolat, ami az oktatási és kulturális teret illeti. Keressük és találjuk azokat a pontokat, ahol együtt tudunk működni, többek között a Rebel-Lion Tánc-Sport Egyesület is többször volt már nálunk, nemzetközi versenyeink rendszeres résztvevői. A pápai Weöres Sándor Általános Iskola testvériskolai kapcsolatot ápol a baróti Gál Mózes Általános Iskolával. Élő kapcsolat van, szinte húsz évre visszamenőleg és nemcsak sportban, hanem szakmai téren is nagyon jó kapcsolat alakult ki. Mi valamikor 1990-ben az akkori Nagy László Általános Iskolával irtunk testvériskolai kapcsolatot alá, talán ez volt a régióban is az első hivatalos testvériskolai kapcsolat. Nagyon szeretem azt elősegíteni, hogy a Kárpát-medencében különböző országokban élő magyarok között minél több élő kapcsolat alakuljon ki.

Kapcsolódó cikk:


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet