Kétszáz komposztláda a városnak


2013-04-06 11:42:56  | cikk: HuHa  | 


Kétszáz komposztláda a városnak főképe
A szilárdhulladék-kezelési rendszer továbbfejlesztésére nyert pályázatot az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás, melynek tagja Pápa is. A 158 települést összefogó önkormányzati társulás európai uniós projektje keretében tízezer darab komposztládát osztanak szét a lakosság körében a környezettudatos hulladékgyűjtés fejlesztésére és elterjesztésére, ebből Pápa városának kétszáz jutott. A komposztládákat egy megadott internetes portálon igényelhették a lakosok, a ládák átadását tegnap kezdték és ma délután folytatják a városházán. A regisztrált igénylőknek tájékoztató előadást is szerveznek a projekt keretében, melyben a komposztláda birtokosok megtudhatják, hogyan kell összeszerelni, elhelyezni, használni a ládát, mi a komposztálás technikája, milyen problémákra kell figyelni és azokat miként tudják orvosolni. A tegnap délelőtti előadást követően közel hatvanan már átvették komposztládájukat.
Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke elmondta, az ingyenes komposztláda osztás segíti, hogy a lakosság otthon tudja fogni szerves hulladékát és környezettudatos módon kiváló minőségű komposztot tudjon benne előállítani. Ezáltal csökken a hulladékgyűjtő edényekbe rakott szemét mennyisége, a konyhai és kerti zöldhulladék pedig újrahasznosíthatóvá válik. A kiosztott komposztláda 400 liter űrmértékű, újrahasznosított műanyagból készült és egy átlagos háztartás és egy kisebb kert szerves hulladékainak hasznosítására elegendő.
-A kerti és a konyhai hulladékokat a komposztládába gyűjtve, egymásra rétegezve kell elhelyezni, így érés után nagyon jó minőségű talajjavító anyagot kapunk. Ezt balkonládákban, kertekben is használhatjuk vékony rétegben, a növények pedig szebbek, egészségesebbek lesznek, és többet termést hoznak.
A komposztládába alapvetően kerti és konyhai hulladékok – növényi hulladékok - kerülhetnek, ételmaradékot, csontot nem szabad belerakni, nem való a komposztládába a felmagzott gyom, a tuja és a diófalevél sem, a levágott füvet pedig megszáradva érdemes a ládába tenni. Az ágnyesedékeket pár centis darabokra aprítva érdemes a ládába tenni, így gyorsabban végbemegy a folyamat. A ládát fellazított talajra kell helyezni, hogy a talajban lévő élő szervezetek feljuthassanak a ládába, ezek bontják le a szerves hulladékot. A folyamat a láda közepén zajlik gyorsabban, ezért néha át kell keverni, és figyelni kell arra, hogy a komposztláda tartalma ne száradjon ki. Optimális esetben egy év alatt bomlik le a komposztládába rakott növényi hulladék, tehát aki most igényelt ládát és kezdi meg a komposztálást, az jövő tavasszal már kiváló anyaggal dúsíthatja növényei földjét. A komposztot felhasználás előtt érdemes átrostálni, hogy a lassabban bomló anyagok visszakerülhessenek a ládába, a porhanyós, kellemes korhadás szagú anyag pedig mehet a kiskertbe, balkonládába.
Szalay Tímea úgy fogalmazott, örömmel tapasztalták, hogy minden településen nagy az igény a komposztládákra. Polgár Imre az Ady sétányon él, házához kis kert is tartozik, és mint mondta, már több mint tíz éve van házi készítésű komposztládája, de szeretne még több növényi hulladékot hasznosítani, ezért igényelt komposztládát.
-Annyi újrahasznosítható konyhai hulladék és zöldhulladék keletkezik, hogy még egy komposztládát is használnék, az érett komposztot pedig a kertben forgatjuk be a talajba. Az eddigi tapasztalatom az, hogy nagyon jó minőségű tápanyag készül a komposztálással.
A komposztládát igénylők a projektben való részvételükkel azt vállalják, hogy öt éven át rendeltetésszerűen használják a ládát, vagyis komposztálnak. Ehhez a láda mellé egy komposztnaplót is kapnak, melyben a legfontosabb tudnivalók mellett egy táblázat is szerepel, a ládába rakott hulladékmennyiség követésére.
Pápán tegnap három előadást tartott a projektben közreműködő Csalán Egyesület, ma délután pedig 14 és 16 órakor kezdődnek az előadások, melyek után az igénylők átvehetik komposztládájukat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2019-01-09 11:43:32

Nagy érdeklődés övezte a városi bébiételosztást


ajánlott cikk főképe

2019-01-17 21:10:31

Adófórum a pápai térség vállalkozóinak


ajánlott cikk főképe

2019-05-22 23:25:10

Tanulóévek - Az ismeretlen Kertész Imre


ajánlott cikk főképe

2019-01-04 12:37:16

Újévi koncert az evangélikus templomban


PÁPA időjárás