Versek angyalbőrben - Lengyel Andrea a Jókai Körben


2013-04-11 20:02:30  | cikk: mo  | 


Versek angyalbőrben - Lengyel Andrea a Jókai Körben főképe
Szerte a városban tartottak ma rendezvényeket a költészet napjához kötődően. Természetesen a nagy múltú Jókai Kör Egyesület sem hagyhatta program nélkül az irodalom rajongóit. A kör különleges hangulatú és egyedülálló irodalmi esttel készült erre a napra. A református gimnázium dísztermében összegyűlt népes közönség előtt Kasza László beszélgetett Lengyel Andrea zászlóssal, a MH Vitéz Szurmai Sándor Budapest Helyőrség Dandár szolgálatot teljesítő katonájával. Talán furcsán hangzik, miért a honvédség kerül előtérbe a költészet napján egy irodalmi kör rendezvényén? Aki hallotta már szavalni Legyel Andreát, azonnal tudja a választ. A katonaként szolgáló hölgy ugyanis magával ragadó hévvel és habitussal ad elő irodalmi műveket, verseket, hazafias írásokat. Az est folyamán életének meghatározó alkotásait, műveit, számára kedves verseket, részleteket tolmácsolt közönségének. A publikum nem volt hálátlan, a versmondó tehetség előadását vastaps kísérte. A programon olyan alkotások hangzottak el a fiatal katonahölgy előadásában mint Gyóni Géza: Csak egy éjszakára, József Attila: Kései sirató, Kozma Andor: A karthágói harangok vagy Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz című alkotása.

Lengyel Andrea a kérdések zivatarában vallott pályájáról, életéről, a vershez és az irodalomhoz fűződő szerelméről. A tehetséges hölgy Pápán született, itt járt iskolába, majd a tiszthelyettesképző iskola elvégzése után három évig a 47. Pápa Harcászati Repülőezrednél szolgált. Később a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél teljesített szolgálatot, s csak ezt követően került Budapestre, jelenlegi alakulatához. Lengyel Andrea úgy fogalmazott, már a középiskolás évek alatt is érezhető volt humán irányultsága, de komolyan csak 2011 óta foglalkozik versekkel és irodalommal, miután megnyerte az év honvédségi tehetségkutató versenyét. Itt nemcsak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott fel, elhozta a zsűri különdíját is. Fordulópont volt ez az életében, hiszen azóta Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész mentorálja a fiatal tehetséget. Lengyel Andrea elmondta, sokat köszönhet a Dandárnak, hiszen mindenben támogatja irodalmi pályafutását. A katonahölgy számos honvédségi és civil rendezvényen kap lehetőséget a bemutatkozása – derült ki az est folyamán. A beszélgetést hangulatát nemcsak irodalmi, hanem zenei részletek is emelték. Rostás Attila Zoltánné főtörzsőrmester énekkel működött közre.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!

Ez is érdekelhet
ajánlott cikk főképe

2018-09-23 20:42:04

Lantzene a Ferences templomban


ajánlott cikk főképe

2018-10-27 14:56:36

Görgei Artúrról a KÉSZ-ben


ajánlott cikk főképe

2018-10-30 18:28:10

A nagy háborúban elhunytakra emlékeztek a felújított sírkertben


ajánlott cikk főképe

2018-10-13 18:33:21

Keszekusza varázspálcája


PÁPA időjárás