Már javában zajlanak a régészeti munkák a kastélyban | Pápa Ma

Már javában zajlanak a régészeti munkák a kastélyban


2013-06-05 23:01:31  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | Az Esterházy-kastély felújításához kapcsolódóan próbafeltárási kutató munka zajlik jelenleg. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek a kastély nyugati és északi szárnyában dolgoznak, kilenc teremben és a pince egy részén.  - Reméljük, a legkorábbi időszakról szerezhetünk majd információkat és adatokat. Az eddigi munkánkról elmondható, hogy van egy viszonylag korai, vagyis 19. századi tégla-járószint, ami alatt 19. századi téglaburkolat is megjelenik. Egy vastagabb, körülbelül 30-35 centiméteres törmelékréteg után egy harmadik járófelületet is találtunk. Ez a legidősebb, legkorábbi járófelülete ezeknek a termeknek. A falakon több helyen is megfigyeltük, hogy három-négy vakolatréteg húzódik egymáson, ezek közül némelyek festettek. Jól látszik a falak kapcsolódásából, hogy több időszakban átépítették ezt a szárnyat. Két olyan termet is felfedeztünk az északi oldal keleti falában, ahol reneszánsznak tűnő, kőkeretes ajtónyílások találhatók jó állapotú küszöbbel. Az északi szárnyban lévő pince felett fogunk dolgozni még, amelyről még nem sok információnk van. A legelőször megnyitott szelvényeinkben elértük az Árpád-kori szintet is. A középkori kultúr-réteg alatt egy széles töltésréteg húzódik, melyből azt feltételezzük, hogy természetes feltöltődésről van szó. Ez egy 70-80 centiméteres réteg, s alatta pedig sötét színű rétegként megjelenik az Árpád-kor nagyon sok állatcsonttal, kerámiával – fogalmazott Csirke Orsolya.
A Veszprémi Laczkó Dezső Múzeum római koros régésze elmondta azt is, az északi szárny nagy felfedezése egy 18. századi eleji téglaburkolat, amiből, miután a folyosó műmárvány burkolatát feltörték, előkerült egy gyönyörű, eredeti márványlapos burkolat.
- A héten ezen a részen befejezzük a munkálatokat, ezt követően az északi szárnyban fogunk kutakodni az alápincézett termekben - tájékoztatta hírportálunkat a régész, majd hozzátette, a régészeti emlékek sorsa még bizonytalan.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet

2018-07-08 13:36:35

Új híd és Kmety-emléktábla


2018-08-04 23:39:48

Jókai bableves, családi vetélkedő, szórakoztató programok a Tókertben


2018-06-09 11:25:35

Évadzáró koncert meglepetésekkel


2018-04-05 21:41:41

Készül az új szabadtéri színház helye