Különleges bélyegújdonságok a Petőfi aulájában | Pápa Ma

Különleges bélyegújdonságok a Petőfi aulájában


2013-06-14 20:18:08  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | A pápai Bélyeggyűjtő Kör a Játékfesztivál állandó kiállítója immáron 23 éve. A kör lelkes pápai filatelistái idén a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában mutatják be gyűjteményeiket. A tárlat kapcsán Somogyi Zoltán, a kör vezetője érdeklődésünkre elmondta, az idei kiállításon is mutatnak be különlegességeket, a huszonhárom évet felölelő Játékfesztivál brossúrákon, a megújuló Fő tér és Farkas Bertalan űrhajós emlékére összeállított anyagokon kívül.
Idén adta ki a Magyar Posta az első hangos postabélyeget, ami egy QR kódot tartalmaz. A Magyar Posta Richard Wagner és Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából hozta létre. A QR kódot tartalmazó postabélyegeken okostelefon segítségével a Magyar Állami Operaház honlapján található hangzó és olvasható bicentenáriumi információkat érhetik el az érdeklődők. A QR kód egy kétdimenziós vonalkód, amit egy japán cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (gyors válasz) szóból kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra.
A kiállítás másik különlegessége a háromdimenziós bélyeg, amelyet a magyar bélyegkibocsátásban első alkalommal, a Magyar múzeumok kincsei sorozat részeként jelentettek meg. A bélyegeket Felvinczi Sándor fotói felhasználásával Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. A képek a zsámbéki Lámpamúzeumot és a fertőrákosi Kalcitkristály Múzeumot ábrázolják. A termékhez 3D-s szemüveg is tartozik.
Az alkalomra a szervezők, mint mindig, idén is készültek pápai emlékkel.
- A 23. Játékfesztivál szlogenje a Fő tér próbája. Ebből az alkalomból készítettünk egy fedélzeti bélyegzőt, amin a Korsós lány szobra látható, egy személyes bélyeget, ami az 1910-es évekbeli Pápát ábrázolja, és egy alkalmi borítékot a Játékfesztivál emblémájával díszítve – tájékoztatta hírportálunkat Somogyi Zoltán.
A kiállításon bemutatják még a nemrégiben megrendezett Nemzetközi Hunfila Találkozó két díjnyertes pápai anyagát is. Somogyi Zoltán ezüst érmet szerzett az Országház rövid története című anyagával, míg bronz minősítést Lóky György kapott sorozatkönyvtárával, a Bélyeggyűjtő Körünk helyszínei képeslapokon címmel.
A színvonalas tárlat öt kiállító anyagából állt össze, vagyis Maróti Miklós, Nagy Béla, Lóky György, Proszt Imre és Somogyi Zoltán munkájából.
A 23. Játékfesztiválra készült három képeslap is, melyek - Babos János és Somogyi Zoltán felvételei - szintén a régi Fő teret, valamint az új szökőkutat a rajta levő csillagjegyekkel együtt ábrázolják. Ezek a képeslapok a helyszínen meg is vásárolhatóak, melyre fedélzeti bélyegzőt is lehet kérni. A képeslapok a Jókai Mór Városi Könyvtár kiadásában jelentek meg.
A bélyegkiállítás péntektől vasárnap este 9 óráig látogatható.

Képek:

Írásaink és fényképeink a forrás pontos megjelölésével (papa-ma.hu) szabadon átvehetők!
A hozzászólások a Tisztelt Olvasók véleményét tükrözik. A hozzászólás írása regisztrációhoz kötött. A hozzászóló valós személyének megállapítására nincs lehetőségünk. Fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törlésére, amelyek valamely faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, rágalmaznak, személyiségi jogokat sértenek, durva kifejezéseket tartalmaznak. Hozzászólásokban pártprogramokra utalni lehet, ám azokat részleteikben bemutatni nem. A provokáló írásokat töröljük, továbbá fenntartjuk a jogot minden olyan hozzászólás törléséhez, ami a magyar helyesírás szabályait provokatív módon megszegi. A szabályok megszegése a hozzászólás lehetőségének megvonásához vezet! Megkérjük a Kedves Fórumozókat a szabályok betartására!
Ez is érdekelhet

2018-04-08 17:53:46

Többen szavaztak, mint 4 évvel ezelőtt


2018-05-19 21:32:35

Házhoz jöttek a bűnmegelőzési, áldozatvédelmi tanácsok


2018-08-07 10:52:09

A Fő térre költöznek a katonák


2018-03-27 19:23:24

Helyesírási verseny Gerencsér Attila emlékére